Novosti

Googleove pametne automobile zbunjuju bicikli

Googleove pametne automobile zbunjuju bicikli
Googleove pametne automobile zbunjuju bicikli

Jeste li ikada na biciklu izveli tzv. track-stand, kada stojite na mjestu bez da i jednu nogu skidate s pedala? Jeste ili niste, najbolje je da to ne pokušavate izvoditi u blizini googleovih samovozećih automobila.

U jednom takvom susretu u teksaškom gradu Austinu, biciklist je totalno zbunio jadnog auta na raskrsnici. Stojeći uspravno na biciklu, kao da vozi, automobil nije mogao odrediti da li biciklist stoji na mjestu ili se ipak kreće. Prenosi Net.hr.

Svaki put kada bi se bicikl samo malo pomaknuo, googleov auto bi odmah krenuo za njim, pa onda naglo stao. To je trajalo dobre dvije minute. Ništa se strašno nije dogodilo, ali je bilo očito da googleov samovozeći program još ne zna kako tretirati ne baš potpuno zaustavljene bicikle.

Google je izjavio da je oduševljen cijelim tim događajem, naglasivši kako je ovo upravo onakva situacija iz pravog života koja im treba pri razvoju inteligentne tehnologije vozila. Upravo su se zato i udaljili od svojega kalifornijskog sjedišta u Mountain Viewu kako bi što više proširili iskustva.

Ali ovo je još uvijek i prijateljski podsjetnik da razvoj samovozećih automobila još nije blizu svog završetka. Postoji mnoge opasnosti na putevima koje je teško predvidjeti, čak i ako imate puno iskustva u vožnji.

Utješno je to što su ovi rani samovozeći automobili još uvjek predvidljivi, za razliku od onih s ljudskim vozačima. Kao što je i sam biciklist napomenuo, osjećao se ‘sigurnije’ pored robotskog vozača, nego da je umjesto njega bio čovjek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije