Novosti

Guglova vozila će pješake hvatati na ljepak kao muve

Guglova vozila će pješake hvatati na ljepak kao muve
Guglova vozila će pješake hvatati na ljepak kao muve

Američka internet kompanija Gugl podnijela je zahtjev za patentiranje lepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača, kako bi pješak u slučaju naletanja ostao zaljepljen za vozilo, umjesto da bude odbačen od siline udarca ili da bude pregažen.

U ovonedjeljnom zahtjevu se navodi da specijalni ljepak može da se nanese na haubu i zadnji dio automobila. Ljepak djeluje slično ljepku za hvatanje muva i drugih insekata, te pješak u slučaju udesa ostaje zaljepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz.

"Ljepak vezuje pješaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbjeći sekundarni udar pješaka o tlo ili neki drugi objekat", navedeno je u zahtjevu.

Po obrazloženju kompanije, pješaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bi pošteđeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Direktor automobilske kompanije Fijat Krajsler Serđo Markione je početkom maja rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, poslije potpisivanja ugovora sa Alfabetom, majkom-kompanijom Gugla.

Alfabet je objavio da je naručio stotinak uzoraka hibridnih vozila modela "Krajsler pasifika", koja će biti podvrgnuta testiranju u okviru projekta vozila bez vozača Gugl kar.

Gugl je 2009. godine započeo testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na modelu "tojota prius", a projektom će biti obuhvaćeno oko 70 vozila različitih marki, među kojima i Guglovo vozilo predstavljeno 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije