Novosti

Hibridni Peugeot 508 - do stotke za 4,3 s

Hibridni Peugeot 508 - do stotke za 4,3 s
Foto: N.N. | Hibridni Peugeot 508 - do stotke za 4,3 s

Francuski proizvođač predstavio je koncept Peugeot 508 Sport Engineered sa plug-in hibridnim pogonom i sportskim performansama, uoči zvanične premijere ovog vozila zakazane za ženevski auto-salon.

Novi hibridni koncept djelo je odjeljenja Peugeot Sport, a automobil je naziran na serijskom modelu 508 Hybrid.

Srce pogonskog sistema čini četvorocilindarski 1.6 litarski PureTech turbo benzinac sa 200 “konja”, koji je uparen sa dva elektromotora.

Slabiji, sa svojih 110 ks pokreće prednje točkove, dok drugi od 200 ks šalje snagu na zadnju osovinu, što ovom automobilu obezbjeđuje i pogon na sva 4 točka.

Iako ukupna zbirna snaga tri pogonske jedinice iznosi preko 500 ks, francuski proizvođač kaže da je u realnosti vozaču na raspolaganju kombinovana snaga od oko 400 “konja”.

Maksimalni obrtni moment je 500 Nm, a Peugeot tvrdi da 508 Sport Engineered Concept iz stanja mirovanja do stotke ubrzava za svega 4,3 s, prije nego što dostigne najveću, elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

Koncept je opremljen pogonskim baterijama kapaciteta 11,8 kWh, što mu omogućava da u čisto električnom režimu vožnje (bez uključivanja benzinca) pređe i do 50 km.

"Koncept 508 Sport Engineered pokazuje naše mogućnosti i pruža nam nagovještaj stvari koje će doći u narednih pet godina, za kada je planirana elektrifikacija cijele proizvodne game", kažu u kompaniji Peugeot.

Ovaj automobil biće izložen na štandu francuskog proizvođača na predstojećem sajmu u Ženevi, a nije saopšteno da li je u planu produkcijska verzija ili će 508 Sport Engineered ostati samo još jedno pokazno konceptno vozilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije