Novosti

Hiljade VW-a zarobljeno u lukama SAD

Hiljade VW-a zarobljeno u lukama SAD
Hiljade VW-a zarobljeno u lukama SAD

Direktor Folksvagena u SAD Mihael Horn izvinio se u američkom Kongresu zbog skandala s varanjem u merenju izduvnih gasovau automobilima tog proizvođača.

Članovi Kongresa rekli su da je njemačka kompanija narušila povjerenje javnosti.

"U ime moje kompanije, mojih kolega u Njemačkoj i u svoje ime, želio bih da ponudim iskreno izvinjenje što je Folksvagen koristio softver koji je služio za varanje na testovima izduvnih gasova", rekao je Horn u pododboru Predstavničkog doma.

On je rekao da je tim Folksvagena narušio povjerenje kupaca, prodavaca, zaposlenih, kao i javnosti i regulatora.

Horn je rekao u Kongresu SAD da Folksvagen planira da povuče zahtijeve za izdavanje američkih sertifikata u vezi s izduvnim gasovima za modele "džete", "golfa", "pasata" i "bube" za 2016. godinu, zbog čega se postavlja pitanje da li su i u njih ugađeni sporni programi.

Povlačenjem zahtijeva za modele za 2016. godinu, hiljade Folksvagenovih dizel vozila će ostati u lukama širom SAD, zbog čega prodavci neće imati za prodaju nove automobile s dizel motorima.

Njemački autoproizvođač je prošlog mjeseca priznao da je instalirao softver koji omogućava varanje na testovima.

Skandal je prvo izbio u SAD gde je Folksvagen priznao da je prodao skoro 500.000 spornih dizel vozila, da bi kasnije saopštio da u svijetu ima više od 11 miliona takvih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije