Novosti

Honda i Daihatsu povlače pet miliona vozila

Honda i Daihatsu povlače pet miliona vozila
Honda i Daihatsu povlače pet miliona vozila

LONDON - Japanski proizvođači automobila Honda i Daihatsu povlače oko pet miliona automobila širom svijeta da bi popravili kvar na vazdušnim jastucima kompanije Takata koji se povezuje sa nekoliko smrtnih slučajeva.

Opoziv se odnosi na Hondin subkompaktni model Fit, ali ne i na vozila te marke prodata u Sjedinjenim Državama gdje je bilo najviše smrtnih slučajeva, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Daihatsu povlači svoj mini automobil marke "mira", a opoziv vozila je, kako su saopštile kompanije, iz predostrožnosti, budući da nisu prijavljene nikakvi nesrećni slučajevi i povrede.

Najnoviji opoziv uslijedio je samo dan nakon što su rivalske kompanije Tojota i Nisan povukle sa tržišta 6,5 miliona vozila zbog istog problema.

Saopštenje japanskih auto-kompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača već povučeno, zbog rizika da će se Takatini vazdušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu.

Kompanija Takata, koja posluje u 20 zemalja, jedan je od najvećih proizvođača vazdušnih jastuka u svijetu i ključni je dobavljač jastuka za velike proizvođače automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije