Novosti

Hyundai sprema novu bateriju

Hyundai sprema novu bateriju
Foto: Ilustracija | Hyundai sprema novu bateriju

Ako do revolucije u tehnologiji baterija i dođe, do 2025. godine bi ostalo samo oko 10 odsto automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Po mišljenju mnogih, kompanija Hyundai Motor Group je prilično konzervativna kada je u pitanju usvajanje novih tehnologija vezanih za alternativna goriva. Umesto fokusiranja na jedan koncept, oni investiraju u širu strategiju, od hibrida, preko plug-in hibrida, električnih vozila do modela koji koriste vodonične gorive ćelije, odnosno, sjede na više od jedne stolice.

Po Li Ki-Sangu, višem potpredsjedniku Hyundai Motor kompanije, ukoliko dođe do revolucije u tehnologiji baterija, 2025. godinu ćemo dočekati sa 90 odsto električnih automobila na tržištu. Po njegovom mišljenju, konvencionalne litijum-jonske baterije (sa tečnim elektrolitima) navodno polako gube bitku.

Jedna od mnogobrojnih novih tehnologija koja najviše obećava po korejskoj kompaniji, jeste tehnologija čvrste baterije (litijum-sumporne ili litijum-vazdušne ćelije).

Ostaje samo da se vidi da li će te baterije moći da se nađu u tržišno prihvatljivom formatu. Li Ki-Sang očekuje tehnološki proboj između 2020. i 2025. godine, koji će dodatno razjasniti da li će evolucija litijumskih baterija predstavljati budućnost.

Ukoliko ne dođe do pojavljivanja nove tehnologije, investicije u gorive ćelije onda neće biti stopirane, bar ne što se Hyundaija tiče. U naredne tri godine, Hyundai planira lansiranje deset hibrida, osam plug-in hibrida, osam električnih modela i dva modela sa gorivim ćelijama.

Međutim, što se kupaca tiče, tehnologija uopšte ne mora da ode predaleko u odnosu na ono što postoji danas, bar ne kada je riječ o gustini trenutnih baterija. Niko ne zahtjeva da ćelije budu gušće, već se zahtjeva da baterije budu jeftinije.

Naime, list Korea Herald je nedavno objavio vijest da Hyundai razvija sopstvene baterije, i da su već uspostavljena proizvodna postrojenja. Svakako će biti interesantno videti da li će Hyundai usavršiti tehnologiju čvrstih baterija, odbaciti gorive ćelije i hibride i na kraju postati konkurent Samsung ili LG kompanijama.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije