Novosti

I BMW seli u Meksiko

I BMW seli u Meksiko
I BMW seli u Meksiko

NJUJORK - Automobilska kompanija BMW namjerava da investira milijardu dolara u izgradnju fabrike za sklapanje automobila u Meksiku, piše Vol strit džornal pozivajući se na obavještene izvore.

Američkom listu u BMW su rekli da će ove nedjelje izdati neko saopštenje u Meksiku.

Prema podacima izvora, kompanija je razmatrala mogućnosti izgradnje fabrike u centralnim državama Meksika - Idalgo ili San Luis Potosi i vjerovatno će izbor pasti na ovu drugu. U meksičkom preduzeću planiraju da proizvode automobile za američka i evropska tržišta, navodi sagovornik lista.

Sve više svjetskih automobilskih kompanija pokazuje interesovanje za meksičko tržište. Tako su prošle nedjelje njemački Dajmler i japanski Nisan saopštili da će investirati oko 1,4 milijardi dolara u zajednički razvoj i proizvodnju vozila luksuzne klase u Meksiku.

Audi, koji je dio njemačkog koncerna Folksvagen, počeo je izgradnju fabrike u Meksiku vrijednosti 1,3 milijardi dolara prošle godine. U narednim mjesecima planove o izgradnji fabrike u toj zemlji mogao bi da objavi i južnokorejski Hjundai, navode izvori.

Meksiko sada postaje glavni centar za američke i kanadske proizvođače automobila, piše Vols strit džornal. Prema podacima revizorske kompanije KPMG, cijena radne snage u Meksiku je 60 odsto niža nego u SAD. Prema nekim podacima, radna snaga u Meksiku je jeftinija nego u Kini.

Pored toga, troškovi transporta automobila iz Meksika u SAD i Kanadu nisu visoki, a luke u Meksičkom zalivu i na pacifičkoj obali omogućavaju laku isporuku u Aziju i Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije