Novosti

I Švajcaraci tuže Volkswagen zbog „Dizelgejta“

I Švajcaraci tuže Volkswagen zbog „Dizelgejta“
Foto: N.N. | I Švajcaraci tuže Volkswagen zbog „Dizelgejta“

Oko 6.000 Švajcaraca je podnijelo zajedničku tužbu protiv Volkswagena i njegovih dilera u toj zemlji zbog štete koju im je nanio skandal sa varanjem na testovima za emisiju štetnih gasova, takozvana „Dizelgejt“ afera.

Vlasnici automobila koje je proizvela kompanija Volkswagen, tvrde da su pretrpeli finansijske gubitke zbog manipulacije sa emisijom štetnih gasova.

Prvo, zbog toga što su bili precijenjeni kao automobili koji štite okolinu, a to nisu bili, a potom jer im je cijena na tržištu drastično pala kada je izbio skandal.

Oštećeni procjenjuju da šteta iznosi oko 15% od ukupne vrijednosi novog automobila, što je od 3 do 7 hiljada švajcarskih franaka, ili od 2,5 do 6 hiljada evra po osobi.

Optuženi su kompanija Volkswagen Group i lokalni uvoznik AMAG. Oštećeni okupljeni u okviru Organizacije zaštite potrošača (SKS) tvrde da ni VW ni AMAG nisu spremni za pregovore i potencijalnu naknadu štete.

VW je širom svijeta prodao više od 11 miliona automobila sa softverom za prevaru na testovima za emisiju štetnih gasova, što je njemačkog giganta samo u Sjedinjenim Američkim Državama koštalo oko 30 milijardi dolara.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije