Novosti

Izbjegnut prvi sudar dva vozila sa auto-pilotom

Izbjegnut prvi sudar dva vozila sa auto-pilotom
Izbjegnut prvi sudar dva vozila sa auto-pilotom

Jedan od dva robotizovana automobila koji su istovremeno pokušali da se uključe u istu saobraćajnu traku na putu u Kaliforniji, prekinuo je manevar skretanja kada je prepoznao namjeru drugog vozila.

To je zvanično prvi zabilježeni slučaj da su dva vozila sa auto-pilotom imala "bliski susret" na javnom putu i da je spriječen njihov sudar.

Vjerovatno vam se nekad dogodilo da drugo vozilo "isiječe" vaš automobil u vožnji i da za dlaku izbjegnete sudar.

Prema pisanju američkih medija, nešto slično se desilo protekle sedmice na jednom kalifornijskom putu, a događaj ne bi bio vrijedan pomena da nije riječ o dva test vozila sa auto-pilotom.

Jedan od robotizovanih automobila pripada IT gigantu Google, koji već godinama vrši testiranja vozila "bez vozača", dok je drugi u vlasništvu proizvođača automobilskih komponenti i sistema, kompanije Delphi, koja radi na sopstvenom sistemu autonomne vožnje, prenosi B92.

Upravo je Delphi prvi obavijestio javnost o bliskom susretu dva vozila. Iako su pojedini mediji u SAD tvrdili da su se robotizovani automobili "gotovo sudarili", portparolka kompanije Delphi tvrdi da je njihovo vozilo rutinski izbjeglo automobil firme Google i da prave opasnosti zapravo nije ni bilo.

"Ovaj slučaj je najbolji primjer koliko su robotizovana vozila efikasna", izjavila je predstavnica firme Delphi.

"Naš automobil uočio je da se Google vozilo prestrojava u istu traku u koju je i on želio da se uključi, ali čim su njegovi senzori registrovali da je traka zauzeta, prekinuo je započeti manevar i sačekao dok se prostor u saobraćajnoj traci ne oslobodi."

U kompaniji Google se slažu sa ovim opisom događaja.

"Naslov u novinama bi trebalo da glasi 'Dva vozila sa auto-pilotom uradila su upravo ono za šta su projektovana'", kažu u Google-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije