Novosti

Izgubio signal mobilnog, pa ostao "zaglavljen" u Tesli

Izgubio signal mobilnog, pa ostao "zaglavljen" u Tesli
Izgubio signal mobilnog, pa ostao "zaglavljen" u Tesli

Vlasnik električnog Modela S, koji je krenuo da se provoza svojim automobilom po okolini Las Vegasa, ostao je bez signala mobilne telefonije, nakon čega je shvatio da ne može ponovo da startuje motor vozila.

S obzirom da je prije polaska automobil otključao i startovao pomoću mobilne aplikacije, a kako uz sebe nije imao ključ od vozila, ostao je "zaglavljen" u pustinji Nevade.

Tesla vlasnicima svojih modela nudi mogućnost da daljniskim putem, koristeći aplikaciju za smartfon, provjere status napunjenosti baterija, kao i da zagriju ili ohlade kabinu automobila prije polaska na put. Međutim, to nisu jedine pogodnosti koje nudi ova aplikacija.

Nakon apdejta, omogućeno je da korisnik otključa i startuje motor vozila uz pomoć aplikacije, pri čemu nije potrebno da sa sobom ima privezak sa ključem automobila. Reklo bi se, sjajna opcija - ali samo dok ste u dometu signala mobilne telefonije.

Rajan Negri osjetio je na sopstvenoj koži kako naizgled izvanredne mogućnosti koje pružaju savremene tehnologije lako mogu da se okrenu protiv čovjeka. Pošto je sa suprugom i svoja dva psa krenuo u vožnju po okolini Las Vegasa, ubrzo su se našli u pustinji, i to u jednom njenom dijelu u kome nije dostupan signal mobilne telefonije.

Negri je shvatio da nešto nije u redu kada je isključio motor i na trenutak izašao iz automobila. Kada je htio da ponovo pokrene elektromotor, nije uspio jer je smartfon bio bespomoćan. Naime, da bi aplikacija funkcionisala kako je zamišljeno, neophodno je da telefon vlasnika non-stop bude povezan na mrežu, kako bi bio u kontaktu sa Teslinim serverom.

Da stvar bude još gora, sa tog mjesta nije mogao ni da pozove pomoć putem mobilnog, jer je ostao bez signala. Na kraju, njegova supruga je prošetala nekoliko kilometara, ušla u domet mreže i pozvala prijatelja koji im je donio ključ od automobila.

Negri je priču uz fotografiju objavio na Instagramu, a kasnije za Telegraf rekao da nije bio svjestan da aplikacija ne funkcioniše bez signala mobilne telefonije i da od sada više ne ulazi u automobil bez priveska sa ključem u džepu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije