Novosti

Kada je potrebno napraviti provjeru geometrije točkova?

Kada je potrebno napraviti provjeru geometrije točkova?
Foto: Ilustracija | Kada je potrebno napraviti provjeru geometrije točkova?

Ako primjetite da vaše vozilo zanosi udesno ili ulijevo kad na jedan kratak trenutak pustite volan dok vozite ravno morate provjeriti geometriju svojih točkova.

Podesite geometriju točkova, odnosno podesite dijelove prednjeg i zadnjeg vješanja. Ako vaše vozilo nije ispravno podešeno to može uzrokovati preuranjeno trošenje pneumatika.

Uvijek provjerite geometriju točkovau sljedećim slučajevima:

  • Nakon što udarite u nešto.
  • Ako primjetite neuobičajeno ili nepravilno trošenje pneumatika.
  • Ako primjetite vučenje vozila u stranu ili u sljedećim situacijama:

– vaše vozilo vuče u jednu stranu.
– Vaše kolo upravljača ne vraća se s lakoćom u prvobitni položaj nakon zakretanja ili se zakreće dok vozite ravno.
– Kad kupite novi komplet pneumatika i želite da vam traju što duže.
– Nakon zamjene sastavnog dijela vješanja ili upravljačkog mehanizma.

Zašto je podešavanje geometrije važno?

Na većini vozila, geometrija se istražuje od samog uzroka kako bi se smanjilo trošenje i habanje i povećala udobnost vozača i putnika. Pravilno podešena geometrija 4 točkova smanjuje trošenje pneumatika i povećava njihov vijek trajanja, poboljšava njihove performanse i doprinosi uštedi goriva.

To podešavanje takođe poboljšava ponašanje vozila na cesti i povećava sigurnost jer smanjuje vučenja u stranu i zanošenja vozila.

Razlika između geometrije i balansiranja?

Često se brkaju geometrija i balansiranje, a radi se o dvije potpuno različite stvari: Podešavanje paralelnosti točkova, ili geometrija vozila , sastoji se od podešavanja uglova točkova kako bi oni povratili okomitost u odnosu na tlo i paralelnost među sobom.

S druge strane, balansiranje točkova omogućava okretanje točkova bez uzrokovanja vibracija vozila pri određenim brzinama.

Kako dolazi do toga da se geometrija poremeti?

Geometrija se može poremetiti prilikom udarca u pločnik ili naleta na udarnu rupu na cesti; u puno težim okolnostima poput saobraćajne nezgode, u kojoj vaše vozilo zadobije udarac, takođe se može poremetiti geometrija točkova.

Kad je geometrija točkova neispravna, rub pneumatika troši se brže što utiče na ponašanje vozila. To može uzrokovati potrebu za zamjenom pneumatika ranije nego što ste to sami planirali.

Ozbiljne probleme

Cilj geometrije točkova jeste da optimizuje držanje ceste i maksimalno produži vijek trajanja pneumatika.

Glavni razlozi zbog kojih geometrija točkova mora biti ispravno podešena:

  • Uštićete
  • Vaši pneumatici trajaće duže
  • Vaše vozilo bolje će držati na cesti i otpor gazećeg sloja biće manji.

Koliko često treba podešavati geometriju i koliko to košta ?

U većini slučajeva se poremećene geometrija prednjih i zadnjih točkova može riješiti za otprilike 30 minuta.

Obratite se svom vulkanizeru i provjerite koliko košta podešavanje geometrije. Podešavanje geometrije sastoji se od provjere volana i uglova točkova u skladu sa  specifikacijama proizvođača automobila.

Iako možete čuti različite izraze poput nagib prema unutra, nagib prema van, zatur pozitivan ili negativan, geometrija točkova nije ništa jako komplikovano. Podešavanje geometrije vrlo je jednostavan zahvat za vulkanizera.

Kako se podešava geometrija?

Tri glavna podešavanja geometrije točkova su zatur, ugao nagiba prema unutra ili prema vani, ugao zakreta. Podešavanje geometrije sastoji se od podešavanja uglova za ispravan nagib prema unutra ili nagib prema vani i ispravan zatur.

Zatur

Zatur je ugao točka kad se vozilo gleda sprijeda. Dolazi do nepravilnog trošenja pneumatika kad je taj ugao prevelik: govorimo o pozitivnom zaturu kad je gornji dio točka udaljen od vozila. Prevelik pozitivan zatur dovodi do trošenja pneumatika po vanjskim rubovima.

Govorimo o pozitivnom zaturu kad je gornji dio točka okrenut prema unutrašnjosti vozila. Prevelik pozitivan zatur dovodi do trošenja pneumatika po unutrašnjim rubovima.

Zatur se ispituje i podešava za svako vozilo kako bi pneumatik što ravnije ležao na tlu u krivinama. Ako je prevelika razlika zatura između prednjih točkova, vozilo će vuči u jednu stranu.

Stisnutost / naginjanje prema van

Ugao nagiba prema van/unutra odgovara razlici udaljenosti između dva prednja i zadnja točka na istoj osovini. Vozilo se pregledava odozdo. Ugao nagiba prema van ili prema unutra utiče na ponašanje vozila u zavojima.

Govorimo o nagibu prema unutra kad su prednji pneumatici bliže jedan drugom. Nagib prema unutra uzrokuje proklizavanje prednjih točkova u krivinama. Ako je prevelik, gazeći sloj će se trošiti počevši od vanjskih rubova.

Govorimo o nagibu prema van kad su zadnji točkovi bliže jedan drugom. Nagib prema vani dovodi do proklizavanja zadnjih točkova prema vani i jakog zanošenja vozila u krivinama. Ako je nagib prema vani velik, trošenje pneumatika počinje od unutrašnjeg ruba.

Takva trošenja vrlo su tipična. Uzrokuju zupčasta iskrivljenja po cijeloj širini profila gazećeg sloja koja se mogu osjetiti ako se rukom pređe po gazećem sloju.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije