Novosti

Kako je reno 12 postao rumunski bestseler (FOTO)

Kako je reno 12 postao rumunski bestseler (FOTO)
Kako je reno 12 postao rumunski bestseler (FOTO)

Iako posljednjih godina modernizovana rumunska marka "Dacia" bilježi konstantan rast prodaje svojih automobila, čuveni model 1300, koji je lansiran davne 1969, i dalje je najprodavanije vozilo svih vremena u toj zemlji.

Za uspon savremene "Dacie" zaslužan je "Renault", a zahvaljujući ovom francuskom proizvođaču prije gotovo pola vijeka u fabrici "Mioveni" započela je proizvodnja rumunske verzije renoa 12. Model koji je dobio oznaku dacia 1300, u narednim decenijama postao je napopularniji automobil u Rumuniji.

Proizvodio se u raznim verzijama, uz brojne restilizacije, sve do 2004, a za 35 godina prodato je 1.959.730 primjeraka ovog modela.

Sve je počelo ranih šezdesetih, kada je rumunska vlada donijela odluku o proizvodnji automobila zasnovanog na savremenom zapadnoevropskom modelu. U igri je bilo nekoliko automobilskih kompanija, među kojima i "Alfa Romeo", FIAT i "Austin", da bi se Rumuni na kraju odlučili za "Renault".

Francuski proizvođač je 1969. predstavio za to vrijeme izuzetno moderan porodični automobil sa 4 vrata, reno 12, a iste godine "Dacia" je pokrenula proizvodnju sestrinskog modela 1300.

Auto se u prvo vrijeme praktično sklapao od gotovih dijelova koji su stizali iz Francuske. Reno 12 je važio za komforan, bezbjedan i pouzdan automobil, pa je njegova rumunska varijanta smatrana za jedan od tehnološki najnaprednijih modela u tadašnjem Istočnom bloku.

Pored klasičnog sedana, automobil se proizvodio i u kupe, karavan i pik-ap verziji.

U početku, dacia 1300 bila je pokretana četvorocilindarskim 1.3 litarskim benzincem, a kasnije su se u ponudi našle i benzinske jedinice od 1.4 i 1.6 litara. Za prenos snage na prednje točkove koristili su se najprije četvorostepeni manuelni mjenjači a sa unapređenjem modela kasnije je stigao i mjenjač sa 5 brzina.

Desetak godina poslije lansiranja, dacia 1300 je pretrpila prvi redizajn, a sljedeća restilizacija donijela je i promjenu oznake u 1310.

Tokom 1980-ih automobil je osvježen više puta. Uprkos brojnim kozmetičkim intervencijama, do kraja proizvodnje, 2004. godine, zadržan je originalni karakteristični oblik karoserije po kome je reno 12 od početka bio prepoznatljiv.

O tome koliko je dugo ovaj automobil opstao na tržištu i kakve su se sve promjene u međuvremenu dogodile na tehnološkom, ali i geopolitičkom planu, najbolje govori podatak da je u trenutku prestanka proizvodnje dacie 1300/1310 komunizam uveliko bio prošlost, dok je rumunski proizvođač već prešao u vlasništvo kompanije "Renault" uz čiju pomoć je te 2004. lansiran potpuno modenizovani sedan logan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije