Novosti

Kaznili Teslu jer zagađuje

Kaznili Teslu jer zagađuje
Foto: N.N. | Kaznili Teslu jer zagađuje

Američki proizvođač električnih automobila Tesla kažnjen je sa 140 hijada dolara zato što je njegova fabrika u Frimontu premašila dozvoljen nivo zagađenja vazduha.

Kompanija je saopštila da je uzrok zagađenja neispravnost na pojedinim djelovima opreme u fabrici i da je zbog toga u periodu od 2013. do 2016. zabilježen povišen nivo azotnog oksida.

Kako prenosi San Francisco Chronicle, problem sa neispravnom opremom već je riješen i nivo štetnih emisija Teslinog pogona u Kaliforniji sada je u dozvoljenim okvirima.

Postrojenje u Frimontu zapošljava preko 10.000 radnika i do sada je uglavnom dobijalo pozitivne ocjene od lokalnih službi koje prate nivo zagađenja vazduha. Portparol fabrike tvrdi da je ovaj pogon prethodno samo jednom kažnjen zbog kršenja ekoloških propisa, i to 2013. godine kaznom od 1.000 dolara.

Međutim, kompanija Tesla je 2010. platila kaznu od 275.000 dolara zato što njen prvi model – Tesla Roadster, nije dobio sertifikat o usaglašenosti sa normama američkog Zakona o čistom vazduhu.

Kada je riječ o najnovijoj kazni, kompanija je nije žalila i pristala je da plati navedeni iznos od 139.500 dolara, a kao dio nagodbe sa lokalnim vlastima, dogovoreno je da Tesla postavi solarne panele na krov zgrade jedne neprofitne organizacije za obrazovanje mladih u San Hozeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije