Novosti

"Kemo benz" udahnjuje život oldtajmerima

"Kemo benz" udahnjuje život oldtajmerima
"Kemo benz" udahnjuje život oldtajmerima

Dok su šezdesetih i sedamdesetih godina ljudi u bivšoj Jugoslaviji vozili fiće, Zastavu, Škodu i pokoji automobil bolje klase, Kemal Nurikić zvani „Kemo benz" vozio je Kadillak, Jaguar, Mercedes, a znatiželjnici su se okretali za njim i čudili se.

Nurikić živi u naselju Škahovica kod Gračanice, a nadaleko poznat restaurator klasičnih automobila, a zanat autolimara ispekao je u Njemačkoj. Svoj hobi kasnije se pretvorio u zanimanje, Nurikić je nastavio do dana današnjega i usavršio ga do perfekcije, prenosi Avaz.

Nurikić ima radnu kecelju na kojoj je upisana 1969. godina, kada je sve oko oltajmera i počelo. Tada je kaže uradio prvi oldtajmer, restaurirao Mercedesa iz 1938. godine. Djeca su ga zbog tog posla prozvala jednostavno „Kemo benz".

- Posao restauracije oltajmera nije za svakoga. Treba imati puno ljubavi, iskustva i strpljenja. Treba biti uporan da dođeš do originalnih dijelova, da se automobil dotjera da je ispravan i siguran u vožnji. Drago mi je kada nekoga, ko je sličan meni, usrećim lijepom limuzinom starom desetine godina, a opet mi bude žao kada ode iz moje avlije - priča Nurikić.

Kemo je vlasnik i Mercedesa SEL- tip 116 Šeik Sedan iz 1980. godine.

- Takvih automobila je te godine proizvedeno svega dvije stotine za najveće zvaničnike svijeta, političare i vladare. Automobil je bio vlasništvo bivše jugoslovenske vlade, kod ambasadora u Kuvajtu - objašnjava Nurikić.

Nikada nije ni stigao do Beograda, ali je sada u Keminim rukama.

- Ipak, najdraži mi je Ford Mustang, proizveden 1964. godine, kojeg sam nakon restauracije prodao u Zagreb, grupi "Srebrena krila". Meni je drago što sam na ovaj način, restauracijom i prodajom oltajmera, stekao veliki broj prijatelja na cijelom Balkanu pa i šire - kaže on.

Nurikić dodaje da nikada nije vodio evidenciju u koliko je limuzina udahnuo novi život. Bilo je situacija kada je kod sebe odjednom imao pet Jaguara. I danas ima jednog koji čeka da dođe na red.

- Zbog ljubavi prema ovim automobila zajedno s Damirom Ibrahimovićem u Gračanici sam 2010. godine organizirao prve susrete oldtajmera - kaže Nurikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije