Novosti

Kia bilježi rekordnu prodaju u Evropi

Kia bilježi rekordnu prodaju u Evropi
Kia bilježi rekordnu prodaju u Evropi

Kia Motors je zabilježila rekordnu prodaju u prvih devet mjeseci 2016. na Starom kontinentu, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Od početka godine, pa do kraja septembra, korejski proizvođač prodao je u Evropi 337.595 vozila. Na taj način, postignut je rast od 14 odsto u odnosu na isti period 2015, kada je u Evropi zabilježeno 295.140 novoregistrovanih vozila marke Kia. Dvocifreni rast je inače veći od rasta evropskog tržišta, koje je u prvih devet mjeseci 2016. godine poraslo za 8%.

Osim toga, u dosadašnjem dijelu godine povećao se i Kijin tržišni udio u Evropi – sa prošlogodišnjih 2,7% skočio je na 2,9%.

"U 2016. smo predstavili novitete u nekim segmentima, gdje dosad nismo bili prisutni, a u nekima smo ojačali naš položaj", kaže Majkl Kol, izvršni direktor Kia Motors Europe.

Tako je prodaja modela Sportage veća nego ikad prije – do kraja septembra širom Evrope isporučeno je 110.358 automobila (36% više nego u istom periodu 2015. godine). Sportage je tako dobro primljen kod kupaca da je već sada premašio cijelu prošlogodišnju prodaju u Evropi, kada je plasirano 105.317 primjeraka.

Pored SUV-a Sportage, odlično se pokazao i najnoviji model iz Kije – hibridni krosover Niro. Od početka ljeta do sredine oktobra već je isporučeno 5.000 vozila, a još 15.000 kupaca čeka na isporuku koja je predviđena do kraja godine.

Gama modela Optima na ljeto je proširena karavanskom verzijom Sportswagon, Plug-in hibridom i sportskom varijantom GT, zbog čega je prodaja Optime u Evropi povećana za 181% u odnosu na isti period 2015.

Da za Optimu dolaze još bolji dani bilo je jasno u septembru kada je stigao karavan, koji je od ukupno 6.193 prodata primjerka predstavljao dvije trećine (66%) svih Optima.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije