Novosti

Kočnice boljka kod čak 23.000 vozila

Kočnice boljka kod čak 23.000 vozila
Foto: Vladimir Stojaković | Kočnice boljka kod čak 23.000 vozila
Dragan Sladojević

​BANJALUKA - Sistem za kočenje bio je neispravan na čak 22.929 vozila koja su prošle godine bila na tehničkim pregledima u Republici Srpskoj.

Navodi se to u Informaciji o sprovođenju strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS 2013-2022. u 2017. godini, a koju je juče usvojila Vlada RS.

Iz te informacije, koja je dostavljena "Nezavisnim", vidi se da je čak 78.219 vozila ocijenjeno kao neispravno na tehničkim pregledima u RS u prošloj godini, ili ako ćemo biti praktičniji - svaki peti automobil.

Uređaji za osvjetljenje i svjetlosna signalizacija lani su dobili negativnu ocjenu na 32.076 vozila, a elementi vješanja, osovine i točkovi kod njih 19.375. Kvar na sistemu za upravljanje lociran je na 6.814 automobila.

Da su kočnice najveća boljka na automobilima u RS pokazala je i višegodišnja statistika.

"U proteklom sedmogodišnjem periodu najviše neispravnosti utvrđeno je na sistemu za kočenje - 32,13 odsto, od ukupnog broja utvrđenih neispravnosti. Slijede uređaji za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, koji čine 29,93 odsto od ukupnog broja utvrđenih neispravnosti. Slijede elementi vješanja, te osovine i točkovi koji čine 14,58 odsto od ukupnog broja utvrđenih neispravnosti", piše u ovoj informaciji.

Predrag Likokur, viši stručni saradnik za tehničke usluge u AMS RS, ističe da kočioni sistem na vozilima predstavlja jedan od najbitnijih aktivnih elemenata za bezbjednu vožnju.

"Na neispravan kočioni sistem možemo posumnjati u slučajevima kada dođe do blokiranja točkova, zanošenja vozila, propadanja pedale kočnice i sličnih nestandardnih pojava pri vožnji, odnosno kočenju", kaže Likokur u izjavi za "Nezavisne".

Iz Vlade RS saopšteno je da su usvojili Informaciju o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. u 2017. godini, uz napomenu da se ukupan broj saobraćajnih nezgoda povećao u odnosu na referentnu 2011. godinu, ali da, kako ističu, ohrabruje podatak da je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim i teško povrijeđenim licima manji u odnosu na 2016. godinu, kao i u odnosu na baznu 2011.

Dodaju da je u prošloj godini poginulo 9,97 lica na 100.000 stanovnika.

"Republika Srpska je na osnovu smanjenog broja prije svega saobraćajnih nezgoda sa poginulim i teško povrijeđenim licima u toku 2017. godine putem direktnih ili indirektnih troškova uštedjela 6.357.017 KM", istakli su iz Vlade RS.

UOČENE NEISPRAVNOSTI NA VOZILIMA U 2017. GODINI

  • Sistem za kočenje - 22.929
  • Svjetlosna signalizacija - 32.076
  • Elementi vješanja, osovine i točkovi - 19.375
  • Sistem za upravljanje - 6.814

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Pahars

Pomnozi ovu cifru sa dva jer ih toliko i ne ide nikako na tehnicki pravo jer papire donesu u kafane gotove

тетак

шта је проблем! па наравно, кршеви на улицама, јер реално на Голфу двици ништа није како треба! е сада проблем су прописи који иду на руку једино препродавцима (шверцерима) половних аутомобила који требају од недојебаних днп-обаца (државни нераднички послови) који имају јаче плате узму што је могуће више пара и не дају да се та мисија упропасти. а да би се поправило стање на улицама постоји само једно изводиво рјешење а то је да свако ко има ауто старије од 15 година може да купи тј увезе ауто новије од 10 година без царина под условом да ово старо комисијски уништи тј испресује! или, да сви нелопови, неловатори и неднповци се иселе! изгледа да је ова друга варијанта у БХа изводљивија!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije