Novosti

Koga samovozeći automobil treba 'žrtvovati' - putnike ili pješake?

Koga samovozeći automobil treba 'žrtvovati' - putnike ili pješake?
Koga samovozeći automobil treba 'žrtvovati' - putnike ili pješake?

Istraživanje je pokazalo da 75 posto ispitanika misli da autonomno vozilo treba žrtvovati putnika ako će to spasiti veći broj pješaka

Era samovozećih automobila je pred nama. Google već neko vrijeme testira svoja autonomna vozila, a Tesla Motors svojim korisnicima nudi program koji omogućuje automobilima da sami upravljaju vozilom.

Analitičari kažu kako ćemo uskoro na cestama viđati sve više samovozećih automobila, ali prije nego ovo postane uobičajena praksa, stručnjaci moraju riješiti neke probleme koji se sami nameću.

Jedno od najvećih pitanja i moralnih dilema vezanih za samovozeće automobile je koga će vozilo 'žrtvovati' u slučaju nesreće - pješake ili putnike u automobilu.

Nedavna studija pokazala je da 75 odsto ispitanika misli da samovozeći automobili trebaju imati softver koji će u slučaju nesreće žrtvovati jednog od putnika kako bi spasili pješake. Istraživanje je pokazalo i da ispitanici misle kako ne treba žrtvovati putnike ako će se spasiti samo jedan pješak, ali ako bi se time spasilo više ljude, onda treba žrtvovati putnike u automobilu.

Ova studija je provedena na stotinama ispitanika, a postavljena su im etička pitanja vezana za autonomna vozila.

Rezultati istraživanja pokazali su i kako će manje ljudi kupiti samovozeće automobile ako njihovim sigurnosnim programima upravlja država.

(NN, express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije