Novosti

Koja je najkorisnija moderna tehnologija u automobilima? (FOTO)

Koja je najkorisnija moderna tehnologija u automobilima? (FOTO)
Koja je najkorisnija moderna tehnologija u automobilima? (FOTO)

Proizvođači automobila po pravilu vole da se hvale najnovijim tehnologijama koje se pojavljuju u njihovim modelima, međutim, novo istraživanje pokazuje da veliki broj kupaca modernih automobila rijetko koristi sve tehnološke novitete svojih vozila.

Istraživanje koje je sprovela agencija "J.D. Power" je pratilo 33 različite tehnologije koje se pojavljuju u novim automobilima i otrkilo da barem 20 odsto mušterija ne koristi polovinu novih sistema u svakodnevnoj vožnji.

Među najrjeđe korišćenim tehnologijama su sitemi za pomoć prilikom vožnje (43% vozača nikada ne koristi ovu funkciju), mobilni ruteri (38%); automatsko parkiranje (35%); hed-ap displej (33%); ugrađene aplikacije (32%).

Vozači su objasnili da ove tehnologije prosto nisu korisne, a da su se za njih odlučili samo zato što su u paketu sa ostalom opremom.

A koje nove sisteme biste najradije voljeli da imate u svom vozilu?

1. Upozorenje na dolazak vozila iz mrtvog ugla

Ovaj sistem rješava dugo poznatu činjenicu da retrovizori nisu svevideći i na vrijeme vas upozorava na vozilo koje se krije u mrtvom uglu.

2. Upozorenje na slučajnu promjenu trake

U novim automobilima kompjuter upozorava ako zalutate u drugu traku.

3. Automatsko kočenje

Autonomni automobili i dalje nisu tu, ali su njihove tehnologije polako našle mjesto u novim modelima. Kompjuteri su znatno brži od ljudskih refleksa, a savršena primjena ovoga je sistem za automatsko kočenje.

4. Aktivni tempomat

Aktivni tempomat osim što vam odmara nogu, prilagođava brzinu automobila vozilu ispred sebe.

5. Upozorenje na zamor vozača

Veliki broj studija pokazuje da je jedan od glavnih uzročnika nesreća neispavanost vozača, a ovaj sistem pomoću kamera i senzora bilježi budnost za volanom i upozorava na neophodni odmor.

6. Automatsko parkiranje

Mnogima je najveći problem za volanom parkiranje, a korisnici ove tehnologije zauvijek mogu da dignu ruke sa volana.

7. Hed-ap displej

Projekcija osnovnih podataka poput brzine, nivoa goriva i stepena prenosa pred očima vozača mnoge podsjeća na kompjuterske igrice, međutim, ovaj sistem nije privukao veliki broj kupaca.

8. Adaptivni farovi

Najnoviji pametni farovi koji se prilagođavaju pogledu vozača između ostalog automatski detektuju nadolazeći saobraćaj i gase duga svjetla.

(NN/Mojauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije