Novosti

Kralj bezbjednosti: Volvo u kojem niko nije poginuo

Kralj bezbjednosti: Volvo u kojem niko nije poginuo
Foto: N.N. | Kraj bezbjednosti: Volvo u kojem niko nije poginuo

Mnogi su se nasmijali na najavu Volva kako u njihovim automobilima niko neće ginuti. U Velikoj Britaniji to su već postigli.

Zvuči nevjerovatno, ali istina je. Otkako je stigao u prodaju prije 16 godina, Volvo XC90 nije uzeo niti jedan ljudski život. Upravo tako, od više od 50.000 primjeraka velikog švedskog SUV-a koliko ih je prodano na Ostrvu, niti jedan primjerak nije stradao toliko jako u saobraćajnoj nezgodi da bi u njemu poginuo vozač ili neko od putnika.

Takva statistika je Volvu priskrbila titulu najsigurnijeg modela na britanskom tržištu, a marki samo podebljala kredibilitet proizvođača najsigurnijih automobila na svijetu. Uostalom, to je potvrdio i EuroNCAP prema čijim je rezultatima manji model, Volvo XC60, bio najbolje ocijenjen model u prošloj godini.

Prema podacima Thatcham Researcha, britanske nezavisne organizacije, Volvo XC90 je najsigurniji auto koji su ikada testirali, a najveći dio zasluga ide na sistem automatskog kočenja, javlja Telegraph.

AEB (Automatic Emergency Brake) sistem smatraju najvažnijim u istoriji od uvođenja pojasa, a vjeruju kako će samo na britanskim cestama u narednooj deceniji spasiti 1.100 života.

Sve u svemu, odličan uvod u 2020. godinu, prelomni trenutak nakon kojeg se u Volvu više neće ginuti. Švedski proizvođač je to obećanje dao 2008. godine i do danas nije odustao. Čak naprotiv, na dobrom je putu da uspije u svom naumu.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije