Novosti

Kraj za BMW Z4

Kraj za BMW Z4
Kraj za BMW Z4

Sedam godina nakon lansiranja, BMW je poslao u penziju aktuelnu, drugu generaciju svog roudstera, saznaje sajt Bimmertoday.

Proizvodnja BMW-a Z4 okončana je 22. avgusta, a od 2009. godine sa fabričkih traka pogona u Regensburgu sišlo je više od 115.000 ovih automobila.

Posljednji napravljeni primerak bio je BMW Z4 sDrive35is, u narandžastoj metalik boji "Valencia".

Iako Z4 nikada nije dobio svoju sportsku M verziju, varijanta sa jačim motorima donekle su nadoknađivale ovaj "nedostatak". Pomenuti model sDrive35is, pogonjen je šestocilindarskim 3.0 twin-turbo benzincem koji razvija 340 ks (250 kW) i 450 Nm.

Motor je povezan sa sedmostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 5 s.

S obzirom da su rivali, poput Mercedesa SLC (bivši SLK) ili Porschea Boxster nedavno dobili unapređene verzije, BMW se trudi da drži korak sa konkurencijom. Nasljednik modela Z4, koji za sada nosi nezvaničnu oznaku Z5, trebalo bi da bude predstavljen 2017. godine.

Bavarci novi model razvijaju u saradnji sa Toyotom, a predviđeno je da proizvodnja počne 2018. u fabrici Magna Steyr u Grazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije