Novosti

Legendarni Stojadin slavi rođendan

Legendarni Stojadin slavi rođendan
Foto: Ilustracija | Legendarni Stojadin slavi rođendan

Na današnji dan 1971. godine s proizvodnih traka u Kragujevcu sišao je prvi primjerak Zastave 101, modela koji su svi znali pod imenom Stojadin.

Sa više od milion proizvedenih primjeraka tokom 37 godina neprekinute proizvodnje Stojadin spada u red najuspješnijih automobilskih modela Crvene Zastave, ali i jedan od najdugovječnijih modela u regionu. Stojadin je nastao na osnovu licencnog Fiata 128, a donio je na Balkan koncept automobila s poprečno postavljenim motorom i mjenjačem, nezavisnim trapom i petim vratima. I to četiri godine prije Golfa I. 

Stojadin je tokom nekoliko decenija dobijao novu šminku, mijenjao je i ime, a s vremenom su ubačene i nove karoserijske varijante. Ali bez obzira na to da li su prednji farovi okrugli ili četvrtasti, a plastika prevladava nad hromom, Stojadin je bio i ostao Stojadin, automobil koji je vjerno vozeći vlasnike i njihove porodice stvorio brojna prijateljstva, a stvara ih i danas, četvrt vijeka nakon nestanka države u kojoj je nastao.

Uostalom, ekspedicija "ZASTAVA 101 - Kragujevac - Kilimandžaro" s pet serijskih automobila uspješno je apsolvirala više od 11.000 km paklene rute kroz surove i opasne predjele Afrike. 

Od nešto više od 1,2 miliona proizvedenih primjeraka mnogo ih je i danas sačuvano i u saobraćaju. Za razliku od još legendarnijeg "fiće“ ovaj model je i danas pristupačan i daleko od mainstreama, pa ga najčešće voze pravi ljubitelji, a nerijetko i oni koji su automobil naslijedili od očeva i djedova. Da, Stojadin dolazi iz vremena kad je automobil bio član porodice, a ne samo oruđe za prevoz do odredišta. 

Ponosne vlasnike Stojadina, odnosno "keca", okuplja klub "Zastava 101" koji je utemeljio Novica Marković. Ima više od 500 članova, a djeluje paralelno sa "Zastava" fan klubom koji okuplja respektabilnih 11.000 članova. 

Brojni su strastveni obožavaoci Stojadina koji i danas uz neki moderniji automobil u garaži čuvaju barem jedan primjerak. Iz Valpova nam tako dolazi 33-godišnji električar Sebastijan Galičić, u čijoj porodici je bilo nekoliko Stojadina. 

"Ti automobili su kod nas od 1976. godine kada je moj otac kupio novu, narančastu Zastavu 101 Standard koju je vozio do 1989. godine i prešao njom 350.000 kilometara. Te godine kupio je drugu, takođe novu, Zastavu 101 Skala koju smo vozili do 2010. godine i još je kod nas", govori ponosni vlasnik za "Al Jazeeru".

Iz Skoplja dolazi Senih koji ljubav prema ovom automobilu upoređuje s emocijama koje gaji prema ženama, pa je čak i svojim Zastavama dao ženska imena. S Ljubicom i Marinom 24-godišnji Senih proputovao je cijeli Balkan. 

Neki se Stojadina ne odriču niti nakon što napuste brdoviti Balkan. Damir Josipović rođen je u Sarajevu, a posljednjih 15 godina živi u Dizeldorfu. S njim je i njegova "Stojka". On je svoj primjerak iz 1973. godine kupio prije pet godina s tek 3100 pređenih kilometara. 

U Ljubljani živi 38-godišnji automehaničar Damir Horvat koji već godinama skuplja Zastave, pa tako ima nekoliko modela, a osnivač je i slovenačkog kluba "Zastava".

Nema sumnje, Zastavini automobili i danas žive, a za sobom nose neke posebno druge osjećaje. Neki u njima bude nostalgiju za minulim vremenima, neki jednostavno uživaju u pristupačnim vozilima, ali svi pozitivno gledaju na svoju opsesiju koja spaja ljude koji se bez Zastavinog auta nikad ne bi sreli i družili.

(Index.hr, Al Jazeera)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije