Novosti

Libanski reli vozač Sarajlijama omogućio uzbudljivu vožnju

Libanski reli vozač Sarajlijama omogućio uzbudljivu vožnju
Libanski reli vozač Sarajlijama omogućio uzbudljivu vožnju

Ovih dana u Sarajevu je boravio Abdo Feghali, libanski reli vozač i ekspert za car drifting, a razlog njegovog dolaska bio je projekat Red Bull Car Park Drift.

Ovaj atraktivni sport promovisao je na najdirektniji mogući način: nekoliko Sarajlija je na suvozačkom mjestu njegovog automobila imalo priliku da se lično uvjeri u Abdovo majstorsko driftanje.

Zaljubljenicima u drift Abdo je priredio nezaboravnu vožnju na krovu parkinga pored Avazovog tornja u Sarajevu. Nakon driftanja na parkingu u kontrolisanim uslovima, za potrebe snimanja malog promotivnog videa driftao je preko puta Vijećnice, po uskim uličicama ispod Žute tabije, a potom i po mahalama.

Abdo je 2008. godine osmislio Red Bull Car Park Drift projekat kako bi sve driftere – kojih ima u svim gradovima svijeta – pozvao da ne driftaju na ulicama i autoputevima gdje ugrožavaju sebe i druge, već na praznim parkinzima okruženim sigurnosnom ogradom.

Ako se na takav način bavite driftom, onda je to sport sa minimumom opasnosti čak i za amatere. Projekat je do danas prihvaćen u više od 15 zemalja svijeta, i njemu je posebno drago što ga sada može promovisati i u ovom dijelu svijeta.

"Drift nije opasan. Kao što ste se imali priliku uvjeriti, driftali smo usred grada, gradskim ulicama. Naravno, u kontrolisanim uslovima kada nema saobraćaja. U Red Bull Car Park Drift projektu nema opasnosti", objašnjava Abdo.

Feghali je višestruki libanonski i bliskoistočni prvak u reliju i Hill Climbu, te je sa svjetskim rekordom u najdužem driftu (11.180 metara) ušao i u Ginesovu knjigu rekorda, a na međunarodnoj sceni je učestvovao na tri Relija Prvaka, gdje se takođe penjao na pobjedničko postolje.

Abdo je obišao  brojne istorijske znamenitosti Sarajeva, oduševljen je hranom i kaže da se tu osjeća kao kod kuće. Jedva čeka da ponovo dođe jer mu je, kako kaže, ovih dana bilo jako zabavno, a kako bi osigurao što brži povratak popio je i malo vode sa česme na Baščaršiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije