Novosti

Ljubiteljima četverotočkaša bitan izgleda, ali i funkcionalnost

Ljubiteljima četverotočkaša bitan izgleda, ali i funkcionalnost
Ljubiteljima četverotočkaša bitan izgleda, ali i funkcionalnost

Dok kupci u Srbiji prilikom nabavke četvorotočkaša pokušavaju da pomire dvije često suprotstavljene karakteristike automobile, izgled i funkcionalnost, za racionalne Japance nema dileme. U ovoj dalekoistočnoj zemlji veoma su popularna mala praktična "kei" vozila koja nama izgledaju kao igračke.

Vlasnici automobila mogu se svrstati u dvije osnovne grupe. Prvu čine oni koji se prilikom kupovine prije svega rukovode dizajnom vozila, dok je za druge presudna funkcionalnost.

Nema sumnje da vlasnici "kei" automobila iz Japana spadaju u drugu grupu.

Za ljubitelje ove vrste malih gradskih vozila, najčešće kockastog obilka, tokijski sajam automobila koji se održava krajem oktobra biće prava poslastica.

Među domaćim izlagačima koji će predstaviti nove modele ili koncepte je i Suzuki. Ovaj proizvođač izložiće nekoliko konceptnih "kei" vozila, među kojima se izdvaja Suzuki Air Triser.

Mini-van dugačak 4.200 mm, širok 1.695 mm i visok čak 1.815 mm konstruisan je tako da bude na prvom mjestu praktičan i pruži što više korisnog prostora u kabini.

Automobil ima tri reda sjedišta koja se po potrebi mogu modifikovati u tri ležaja, ali i u veliku sofu, odnosno prostor za druženje i opuštanje.

Atmosferi dnevne sobe doprinosi i pod vozila koji je obložen prerađenim drvetom.

Osim toga, pristup putničkoj kabini maksimalno je olakšan zahvaljujući kliznim vratima i uklanjanju "B" stuba.

Automobil ima hibridni pogonski sistem koji se sastoji od 1.4 litarskog benzinca i elektromotora, a za prenos snage upotrijebljen je petobrzinski automatik.

Koncept Suzuki Air Triser vjerovatno se neće pojaviti na tržištu baš u ovakvom obliku, ali vozila sličnog dizajna su uobičajen prizor na ulicama japanskih gradova.

Kupci i toj zemlji često se odlučuju za "kei" modele s obzirom da ovi automobili svojim vlasnicima olakšavaju svakodnevnu vožnju i parkiranje po skučenim i prepunim ulicama japanskih gradova.

Da li biste prilikom kupovine automobila pristali da zažmurite na jedno oko i razmotrite i one modele koji vas ne privlače dizajnom ali koji svojom funkcionalnišću u potpunosti zadovoljavaju vaše potrebe?

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije