Novosti

Luksuzni starac ide na aukciju

Luksuzni starac ide na aukciju
Luksuzni starac ide na aukciju

Tucker 48 jedan je od luksuznih američkih klasika izrađenih poslije Drugog svjetskog rata, a svaki od 51 primjerka predstavljao je u ono vrijeme vrhunac tehnologije i dizajna.

Među vlasnicima zanimljivog modela bili su i slavni režiseri Frensis Ford Kopola i Džordž Lukas, a savršeno restaurirani primjerak "vatreno" bronzane boje naći će se na aukciji sljedećeg mjeseca, piše Autoclick.

Tucker 48 je razvio dizajner i preduzetnik Preston Tomas Taker, koji je svoj projekat opremio 5.5-litrenim, 6-cilindričnim OHV motorom od 166 KS uparenim sa zadnjom osovinom putem 4-obrzinskog mjenjača. Osim nezavisnog vješanja, automobil je imao i disk kočnice, te vrlo neobičan sigurnosni detalj. Naime, u vrijeme kada pojasevi nisu bili obavezni, imao je šoferšajbu koja bi iskočio prilikom sudara. Još jedna zanimljivost je i treće, centralno postavljeno prednje svjetlo koje se okretalo zajedno s točkovima.

Procjenjuje se kako bi model na aukciji mogao postići cijenu od milion i po dolara, nešto više nego što je bilo ponuđeno za automobil u vlasništvu Džordža Lukasa, koji se takođe svojevremeno našao na aukciji, ali koji ipak nije bio prodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije