Novosti

Mazda nastupa sa revolucionarnim benzinskim motorom

Mazda nastupa sa revolucionarnim benzinskim motorom
Mazda nastupa sa revolucionarnim benzinskim motorom

Mazda će biti prva marka sa serijskom primjenom HCCI tehnologije u automobilskoj industriji.

Japanska kompanija je pripremila značajnu inovaciju kada je riječ o motorima s unutrašnjim sagorjevanjem. Nova tehnologija bi trebalo da smanji potrošnju goriva za do 30 odsto, kao i da redukuje emisiju izduvnih gasova.

Homogeno paljenje sa kompresionim ubrizgavanjem (HCCI) je komplikovan naziv za prilično jednostavan sistem koji uključuje komprimovanje mješavine benzina i vazduha u cilindru do tačke paljenja umjesto korišćenja svjećice. Ovaj metod sagorjevanja zapravo čini da benzinski motori rade na sličan način kao konvencionalni dizeli.

Po izdanju „Nikkei“, novi agregat sa revolucionarnom tehnologijom bi trebalo da stigne 2018., a prvu primjenu će imati u Mazdi3. Biće dio Skyactiv 2 filozofije smanjenja potrošnje. Prebacivanje na HCCI bi trebalo da smanji potrošnju „trojke“ na neke 3,3 litre na 100 pređenih kilometara.

Mazdin motor će označiti prvu serijsku primjenu HCCI tehnologije na automobilima. Proizvođači su i ranije eksperimentisali na ovu temu. General Motors je razvio konceptni pogon za Saturn i Opel 2007., koji je poboljšao ekonomičnost za 15 odsto. Timovi Formule 1 su takođe istraživali ovu tehnologiju kroz verziju poznatu kao „Jet Ignition“, snabdjevača komponentama „Mahle“, gdje se kompresiono paljenje kombinovalo sa regularnom svjećicom.

Mazda takođe razvija električni model za 2019. godinu, namijenjen odabranim tržištima. Glasine govore da bi mali rotacioni motor mogao biti opciono dostupan za produžavanje autonomije.

(NN, vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije