Novosti

Mazda pomirila dvije krajnosti

Mazda pomirila dvije krajnosti
Mazda pomirila dvije krajnosti

"Mazda" je na sajmu automobila u Parizu predstavila četvrtu generaciju najprodavanijeg sportskog dvosjeda na svijetu - roudstera MX-5.

Prošlo je 25 godina od kada je "Mazda" redefinisala savremeni roudster ponudivši kupcima pristupačan sportski dvosjed upečatljivog dizajna. Mazda MX-5 je brzo stekla veliku popoularnost kod ljubitelja ove vrste automobila, pa je tokom tri generacije proizvedeno i kupcima isporučeno gotovo milion vozila.

Četvrt vijeka kasnije pred nama je najnovija verzija, koja svojim izgledom i tehnologijom ponovo postavlja standarde u ovom automobilskom segmentu.

Oblikovanje novog modela bio je veliki izazov za inženjere i dizajnere "Mazde", piše B92.

MX-5 je trebalo da bude dizajniran u skladu sa novim, "Kodo" stilskim izrazom, koji je do sada uspješno primjenjen na najnovijoj gami "Mazdinih" modela, a da istovremeno auto ne izgubi svoj prepoznatljivi izgled koji je izgrađen kroz prethodne 3 generacije.

Kako su dosadašnje Mazde MX-5 imale zaobljene površine, a "Kodo" dizajn podrazumijeva oštrije linije i prelaze između pojedinih elemenata spoljašnjosti, trebalo je pomiriti dvije krajnosti.

Kao krajnji rezultat, nova Mazda MX-5 ima agresivniji izgled i spušteniji "nos" u odnosu na prethodnike. Velika maska hladnjaka sličnog je oblika kao kod aktuelnog modela, dok branik ima znatno sportskiji dizajn.

Farovi su nešto manji i suženi, a svojim nepravilnim oblikom doprinose da automobil izgleda još dinamičnije.

Zadnji dio Mazde MX-5 pojačava utisak da se pred vama nalazi vozilo izrazito sportskih karakteristika, čak moćnije nego što MX-5 zaista jeste. Kombinacija kružnih i trapezoidnih elemenata na stop svjetlima daje poseban pečat ovom dijelu automobila.

Skladno uklopljeni branik prelazi u difuzor u svom donjem dijelu, a sportski izgled upotpunjen je sa dvije hromirane izduvne cijevi.

Mazda je novi MX-5 predstavila u verziji sa sklopivim platnenim krovom, a za sada nije poznato da li će i kada biti prikazana i varijanta sa tvrdim krovom.

Što se dimenzija tiče, Mazda MX-5 nije porasla u odnosu na prethodnu verziju. Sa dužinom od 3.915 mm, automobil je čak kraći, i to za 105 mm u odnosu na još uvek aktuelni model.

Smanjeno je i međuosovinsko rastojanje, ali za svega 15 mm, pa raspon između prednje i zadnje osovine iznosi 2.315 mm. Automobil je niži za 20 mm (1.235 mm), ali i širi za 10 mm (1.730 mm).

Kao što je ranije saopšteno, zahvaljujući novim konstruktivnim rešenjima i upotrebom lakših materijala, masa nove Mazde MX-5 manja je za 100 kg u poređenju sa trećom generacijom ovog modela.

Kabina je takođe znatno modernizovana, a neka dizajnerska rješenja, poput trokrakog volana, ekrana multimedijalnog sistema u obliku tableta na vrhu centralne konzole ili komandi klima-uređaja, preuzeta su sa drugih Mazdi najnovije generacije.

Fabrika za sada nije otkrila detalje o pogonskim jedinicama, osim da je u pitanju specijalno prilagođena verzija SKYACTIV-G benzinskog motora sa direktnim ubrizgavanjem koji prenosi snagu na zadnje točkove, pomoću šestobzinskog manuelnog mjenjača, dok bi u ponudi kao opcija trebalo da se nađi i automatk.

Spekuliše se da je u pitanju 2.0 litarski četvorocilindraš, sa oko 200 KS, a ne isključuje se da bi kupcima u Evropi u osnovnoj verziji mogao biti ponuđen i 1.5 litarski benzinac koji razvija oko 140 "konja".

Nova Mazda MX-5 u prodajne salone stiže 2015, a u međuvremenu će biti poznate i specifikacije motora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije