Novosti

Mazda pravi električni SUV uz pomoć Kineza

Mazda pravi električni SUV uz pomoć Kineza
Foto: Ilustracija | Mazda pravi električni SUV uz pomoć Kineza

Japanski proizvođač automobila Mazda planira da napravi SUV na potpuno električni pogon, ali uz pomoć partnera iz Kine.

Mazda i Changan Automobile Group (CAG) planiraju da zajedno razviju SUV na električni pogon koji će napajati baterije do sljedeće godine.

Japanska i kineska kompanija zvanično sarađuju od 2012. godine, sa udjelom od po 50 odsto u projektima, ali su povezane još od sredine prošle decenije.

Zajedno su razvili krosovere CX-3 i CX-5, kao i sedan i hečbek verziju limuzine Axela, koja je u Sjevernoj Americi plasirana pod nazivom Mazda 3.

Plan je da Mazda razvije šasiju, dok će Changan biti zadužen za električni pogon, uključujući baterije i motore.

Ova vijest stiže nekoliko nedjelja nakon što su kineske vlasti pooštrile pravila u vezi sa zagađivanjem životne sredine i "pogurale" proizvođače automobila da se koncentrišu na elektrifikaciju vozila.

Kina je već najveći proizviđač automobila na električni pogon, a nedavno je zabranila više od 500 modela sa dizel motorima.

Mazda se uortačila sa CAG prije svega zbog zakona po kojem su strani proizvođači oslobođeni visokih poreza ukoliko vozila za kinesko tržište proizvode zajedno sa domaćim kompanijama.

Nema najava da li će zajednički električni suv Mazde i Changana, koji još nije imenovan, biti ponuđen i na tržištu van Kine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije