Novosti

McLaren kreirao limitiranu seriju 650S sebi u čast (FOTO)

McLaren kreirao limitiranu seriju 650S sebi u čast (FOTO)
McLaren kreirao limitiranu seriju 650S sebi u čast (FOTO)

McLaren je slavu u auto-moto svijetu stekao još tamo 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, i to u jednoj od najekstremnijih kategorija, Can-Am, u kojoj su osvojili pet uzastopnih prvenstava između 1967. i 1971. godine.

 U čast 50. godišnjice prvog nastupa na Can-Am prvenstvu 1966. godine, specijalni odred McLarena (MSO) kreirao je limitiran broj 650S Can-Am modela inspiriranih trkaćim automobilima spomenutog zlatnog doba auto-moto sporta.Isporuka 50 primjeraka, baziranih na 650S Spideru, kreće u proljeće 2016. godine, 50 godina nakon prve utrke u kanadskom Mont Tremblantu. Cijena je oko 350,000 dolara.

Can-Am, odnosno Canadian-American Challenge Cup, serija je utrka s puno snage i brzine, a malo pravila, i to na legendarnim stazama širom Sjeverne Amerike i Kanade.

Utrke su privukle tadašnje najbolje vozače svijeta kao što je Graham Hill, John Surtees, Jackie Stewart i, naravno, Bruce McLaren. Prvenstvo je krenulo 1966. godine, godinu danas nakon što je osnovan Bruce McLaren Motor Racing. U godinama koje su slijedile mladi Novozelanđanin je postao jedan od najuspješnijih takmičara u ovom sportu.

Ključ uspjeha Mclarenovih Can-Am trkaćih vozila bio je u upotrebi najnovijih materijala i tehnologije. Isti je princip korišten i prilikom sklapanja modernog 650S Can-Am modela. Drugim riječima, MSO je koristio karbonska vlakna gdje god je to bilo moguće, karbonsko-keramičke kočnice su standardna oprema, a dizajnirane su i posebne, lagane alu felge, koje su pričvršćene titanskim vijcima.

Baš kao i kod 650S Spidera, tako je i u ovom limitiranom vozilu korišten nagrađivani 3,8-litarski twin-turbo V8 motor koji proizvodi 641 KS pri 678Nm okretnog momenta. S obzirom na malu težinu i ugrađeni motor, 650S Can-Am od 0 do 100 km/h dolazi za impresivne tri sekunde, dok mu je maksimalna brzina 329 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije