Novosti

McLaren predstavio 650S Coupe i Spider

McLaren predstavio 650S Coupe i Spider
McLaren predstavio 650S Coupe i Spider

Uoči ženevskog salona automobila, "McLaren" je izašao u javnost s prvim fotografijama i tehničkim podacima o novom modelu 650S.

Posjetioci ove manifestacije u prilici su da osim modela 650S Coupe, na štandu britanskog proizvođača vide i njegovu Spider verziju, javlja B92.

McLaren 650S vizuelno predstavlja kombinaciju modela 12C i P1. Prednji dio je dizajniran po ugledu na McLaren P1, dok ostatak automobila praktično može da se posmatra kao restilizovani 12C.

Ustvari, iako to nije zvanično saopšteno, na 650S treba gledati kao na unaprijeđenu, redizajniranu verziju McLarena 12C. Ipak, potonji model nastaviće da se prodaje paralelno sa McLarenom 650S, dok za njega bude bilo interesovanja među kupcima.

Dizajn enterijera je ostao praktično nepromijenjen u odnosu na aktuelni 12C. Osnovna razlika je u vrsti materijala kojim je obložena unutrašnjost - umjesto kože, sada je tu kao standardni dio opreme alcantara.

Ovim materijalom su presvučena sjedišta, volan, kokpit...

Pored toga, kupcima je na raspolaganju DAB digitalni radio, odnosno SIRIUS satelitski radio u vozilima koja će se prodavati na sjevernoameričkom tržištu.

Lista opcija obuhvata trkačka sjedišta po ugledu na ona iz McLarena P1, detalje od ugljeničnih vlakana, elektropodesivi stub upravljača, zadnju parking kameru...

"McLaren" je saopštio da je 650S pozicioniran između preostala dva modela ovog proizvođača. U praksi, novi model je zapravo uporediv sa McLarenom 12C, od koga je preuzeo brojne sisteme i komponente, uključujući i pogonsku jedinicu.

Poznati 3.8 litarski V8 dobio je dodatnih 25 "konja", dok je maksimalni obrtni moment uvećan za 78 Nm, što znači da sada proizvodi 650 KS i 678 Nm.

Motor je povezan sa, kako kažu u "McLarenu", bržim i bolje konotrolisanim sedmobrzinskim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom, a snaga se, kao i kod modela 12C, prenosi na zadnje točkove.

Snažniji motor je doprineo poboljšanju performansi, pa tako 650S iz mjesta do 100 km/h ubrzava za 3 sekunde, što je za 0,1 s brže u poređenju sa McLarenom 12C.

Razlika u ubrzanju još je značajnija prilikom dostizanja većih brzinja. McLarenu 650S potrebno je 8,4 s da bi razvio 201 km/h (125 milja na sat), što je za pola sekunde bolje vrijeme u odnosu na aktuelni 12C.

U "McLarenu" kažu da 650S ima unaprijeđen ProActive Chassis Control (PCC) sistem, koji omogućava vozaču da izabere jedan od tri moda vožnje: Normal, Sport i Track, kao i poboljšane ABS i ESP sisteme.

MCLaren 650S Spider pogonjen je istim motorom kao i Coupe verzija, ali je od tog modela teži za 40 kg, zbog dodatnog mehanizma za sklapanje pokretnog krova.

Sa masom od 1.370 kg Spider do stotke takođe stiže za 3 s, dok je kod ubrzanja od 0 do 200 km/h malo sporiji od Coupe verzije, jer mu je za postizanje te brzine potrebno 8,6 s.

Pokretni krov sastoji se od dva panela i može se spustiti/podići za 17 s, pri brzinama do 30 km/h. Kada je krov spušten, iza vozača i suvozača može se aktivirati i podići zadnje staklo koje služi kao deflektor, kako bi se smanjila turbilencija vazduha u kabini.

McLaren 650S Coupe će na britanskom tržištu imati početnu cijenu od 195.000 funti (238.000 evra), dok će Spider koštati 215.000 funti (262.000 evra). Automobil stiže u prodajne salone u proljeće 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije