Novosti

Mercedes Benz pod istragom

Mercedes Benz pod istragom
Mercedes Benz pod istragom

Njemački nadležni organi su pokrenuli istragu nad zaposlenicima Daimlera zbog sumnji da su sudjelovali u navodnim manipulacijama na uređajima za mjerenje emisije izduvnih gasova na dizelskim motorima, javlja Blumberg koji se poziva na blizak izvor slučaju.

Iz tužilaštva su potvrdili informaciju da se trenutno vode istražne radnje nad pojedincima u Daimleru, sve u svrhu kako bi se potvrdila moguća prevara na pojedinim modelima za lažno reklamiranje.

Iz Daimlera su potvrdili da s tužilaštvom imaju potpunu saradnju, ali ne žele da komentarišu detalje slučaja dok je istraga u toku. Naglasili su da je njemačko ministarstvo zajedno s ovlaštenim tijelima sprovelo emisijske testove na njihovim automobilima i nije utvrdilo nikakve nepravilnosti.

Njemački nedjeljnik Die Zeit objavio je da je moguće da se na pojedinim Daimlerovim modelima manipuliralo, sve u svrhu da bi se osigurao prolaz na emisijskim testovima. Isto je istražiteljima izjavio i jedan izvor zaposlen u Daimleru, javlja Automotive News Europe.

Njemačke kompanije Audi, VW, Opel, Mercedes i Porsche prošle godine opozvale su oko 630.000 automobila u Njemačkoj, a nakon što je na zahtjev Njemačke vlade sprovedena istraga na više od 50 modela s dizelskim pogonom. Istraga je utvrdila nepravilnosti u radu softvera zaduženog za kontrolu emisije štetnih glasova.

Daimler je bio suočen s optužbama u Americi, a najveći dio je odbačen. U oktobru 2016. Daimlerova firma Detroit Diesel kažnjena je s 18,5 miliona dolara zbog kršenja Zakona o čistom vazduha (Clean Air Act).

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije