Novosti

Mercedes je neuhvatljiv

Mercedes je neuhvatljiv
Mercedes je neuhvatljiv

Šanse da neki drugi tim osim Mercedesa u nedjelju prvi stigne na cilj trke u Melburnu su vrlo male, bolje reći nikakve, ako je suditi po prvim treninzima uoči nedjeljne trke (sedam časova) za Veliku nagradu Australije, kojom će početi 65. sezona Formule 1.

I vozači su prilično složni da je njemački tim za novu sezonu koja sa sobom donosi velike promjene složio strašan bolid, snažan, pouzdan i toliko brz da je pilota Meklarena Džensona Batona navelo da kaže da je za sekundu po krugu brži od ostalih. U sportu kao što je F1 to je ogromna prednost.

"Zaostajali smo za njima dva sekunda na testiranjima, ali sada zaostajemo sekund. Kad su u pitanju duge serije krugova, mislim da svi zaostaju bar sekund, Mercedes je jako brz. Naša brzina na treninzima možda ne izgleda sjajno, ali još nismo pronašli dobar balans", kaže Baton.

Na prvom treningu najbrži je bio Fernando Alonso u Ferariju, ali njegovo najbrže vrijeme od 1.31 minut izgleda smiješno u poređenju sa najbržim krugom Luisa Hamiltona, koji je odvezao 1.29, dok je njegov timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg bio tek stotinku i po sporiji. Naravno, i Alonso je bio znatno brži na drugom treningu, ali pola sekunde koliko je kasnio za Hamiltonom ipak je prevelik zaostatak za ravnopravnu borbu sa "srebrnim strijelama" osim ako tim iz Maranela nema neki adut u rukavu koji krije za nedjeljnu trku.

Šta i koliko može Sebastijan Fetel velika je nepoznanica. Red Bul je imao katastrofalno testiranje jer su više vremena proveli u boksu na popravkama i prepravkama, a i ono malo krugova što su odvezli bilo je daleko od onog što se očekuje od šampionskog tima koji je u zadnje četiri godine mljeo rivale. Dobre vijesti su im stigle u četvrtak da je Reno konačno uspio da napravi motor koji po snazi može da parira Mercedesovom, ali pitanje je koliko će ekipe koje ga koriste (Red Bul, Lotus, Toro Roso i Ketrhem) uspjeti da se pripreme za start u Melburnu.

Problem bi na stazi "Albert Park" mogla biti i potrošnja goriva. Svi bolidi imaju ograničenje od 100 kg goriva, a baš u Australiji to bi moglo nekima biti nedovoljno.

"Ne znam hoće li drugi morati da štede gorivo, ali mi moramo. Radi se vjerovatno o najgoroj stazi za štednju goriva i biće teško u nedjelju", zaključio je Baton, F1 šampion iz 2009.

Kvalifikacije su u subotu u sedam časova, a trka u isto vrijeme u nedjelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije