Novosti

Mercedes u 2015. prvi put prodao preko 2 miliona vozila

Mercedes u 2015. prvi put prodao preko 2 miliona vozila
Mercedes u 2015. prvi put prodao preko 2 miliona vozila

Kompanija Daimler, u čijem vlasništvu je Mercedes-Benz, objavila je rezultate poslovanja u 2015, godini koja joj je donijela novi prodajni rekord.

Mercedes-Benz automobilska divizija, koja se sastoji od marki Mercedes (sa podbrendovima Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach i Mercedes me) i Smart, u godini koja je ostala za nama zabjležila rast profita i prodaje.

Broj isporuka širom svijeta porastao je šestu godinu za redom, i sa 2.001.400 prodatih jedinica (+16 odsto) po prvi put prešao granicu od dva miliona.

Rastu prodaje najviše su doprinijeli novi modeli a najvažniji su bili nova C klasa, zatim kompaktni automobili i SUV vozila.

Kada je riječ o privrednom programu, Daimler teretna vozila su u 2015. godini povećali broj prodatih jedinica za 1 odsto na 502.500 vozila, što je najviši nivo od 2006. godine.

Mercedes-Benz kombi vozila ponovo su postavili rekord u prodaji uz povećanje od 9 odsto, na 321.000 jedinica. Ovaj rezultat je prije svega postignut zahvaljujući veoma visokim stopama rasta za V klasu i novi Vito.

Sa druge strane, kompanija Daimler autobusi zabilježila je pad sa 33.200 vozila u 2014. na 28.100 jedinica tokom 2015. godine.

U najznačajnije projekte i ulaganja u protekloj godini ubrajaju se Mercedes GLC i novi GLE SUV modeli kao i nova porodica E klase.

Zajedno sa Audijem i BMW-om, Daimler je u 2015. kupio Nokijino kartografsko odeljenje - HERE digitalne mape, koje su osnova za nove pomoćne sisteme i autonomnu vožnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije