Novosti

Mercedes ulaže 580 miliona evra u komšiluk

Mercedes ulaže 580 miliona evra u komšiluk
Mercedes ulaže 580 miliona evra u komšiluk

BUDIMPEŠTA - Njemački automobilski gigant Dajmler planira da investira dodatnih 580 miliona evra (660 miliona dolara) u svoju fabriku Mercedes-Benc u Mađarskoj.

U toj fabrici praviće novu generaciju kompaktnih automobila.

"Fabrika Mercedes-Benc u Kečkemetu će proizvoditi novu generaciju malih automobila istoimenog brenda", naveo je Dajmler u saopštenju, a prenosi agencija AFP.

Kako se precizira, Dajmler će do 2018. godine uložiti oko 580 miliona evra u tehnološki razvoj i proširenje pogona, koji se nalazi oko 70 kilometara južno od Budimpešte.

"Ova investicija je jasan znak naše privrženosti tom mjestu, i ona obezbjeđuje dobre izglede za buduće zapošljavanje u Kečkemetu", rekao je menadžer zadužen za poslovanje u mađarskom ogranku Mercedes-Benca, Kristijan Volf.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je ocijenio da sa ovim investicionim programom "odnosi izmedu Mercedesa i Mađarske dobijaju sasvim novu dimenziju".

Fabrika u Kečkemetu zapošljava više od 4.000 ljudi i proizvela je oko 180.000 vozila u 2015. godini.

Mercedes-Benz B klase je bio prvi model koji je izašao sa proizvodnih traka u Kečkemetu 2013, a posle njega je naredne godine došao model kompakt CLA kupe sa četvoro vrata, kao i CLA "šuting brejk" u 2015.

Fabrika je počela s radom 2012. godini, a Dajmler je u nju uložio do sada oko milijardu evra, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije