Novosti

Milion dolara za "bubu" najsiromašnijeg predsjednika na svijetu

Milion dolara za "bubu" najsiromašnijeg predsjednika na svijetu
Milion dolara za "bubu" najsiromašnijeg predsjednika na svijetu

MONTEVIDEO - Milion dolara za folciku - to je suma koju je jedan arapski šeik spreman da uruči urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki u zamjenu za njegovu plavu "bubu" iz 1987.

Prema pisanju lokalnog nedjeljnika "Buskeda", ponuda je iznijeta na samitu G77 + Kina, koji je održan početkom godine u Santa Kruzu, u Boliviji.

Ovo nije prvi put da neko pokazuje interesovanje za automobil "najskromnijeg predsjednika na svijetu".

"Dali su mi ponudu", rekao je 79-ogodišnji Muhika u izjavi za !Buskedu!.

"Bio sam pomalo iznenađen. U početku nisam tome pridavao neku naročitu pažnju, ali je kasnije došla još jedna ponuda, te sam počeo da o tome ozbiljnije razmišljam", objasnio je on, dodajući da ukoliko dođe do prodaje sav novac će biti iskorišćen u okviru vladinog programa "Plan huntos" za izgradnju stanova za siromašne.

Bivši ljevičar i gerilac, Muhika, poznat je po skromnom načinu života. Od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, dok ostatak daje u dobrotvorne svrhe, što mu je donijelo nadimak "najsiromašniji predsjednik na svijetu".

List "Buskeda" navodi da mu je tokom susreta sa diplomatskim predstavnicima u Montevideu, prošlog septembra, meksički ambasador Felipe Enrikes za "bubu" ponudio 10 terenskih vozila.

Enrikes je izjavio nedjeljniku da je to učinio kao "veliki poštovalac predsjednika Muhike, njegovog djela, ljudskih vrlina i istinske solidarnosti sa siromašnima".

"Pepe", kako Muhiku zovu u Urugvaju, poznat je i po tome što je tokom svog mandata, koji ističe iduće godine, legalizovao marihuanu, abortus i homoseksualne brakove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije