Novosti

Mitsubishi i zvanično dio Renault-Nissan alijanse

Mitsubishi i zvanično dio Renault-Nissan alijanse
Mitsubishi i zvanično dio Renault-Nissan alijanse

Renault-Nissan alijansa je dobila novog člana – Mitsubishi Motors. Kao dio ugovora vrijednog 2,3 milijarde dolara, Nissan sada posjeduje 34 odsto Mitsubishija. Karlos Gon će postati predsjednik odbora japanske marke, a identične uloge ima i u Renaultu i Nissanu.

„Proširena alijansa će biti jedna od najvećih automobilskih grupa na svijetu sa godišnjom prodajom od 10 miliona jedinica u fiskalnoj 2016.“, rekao je Gon zvanično potvrdivši potpisivanje ugovora.

Ovo partnerstvo podrazumijeva nove resurse za Mitsubishi Motors. Marke alijanse imaju prednost u redukciji troškova jer kupuju materijale zajedno, dijele fabrike i razvoj zajedničke tehnologije. Za očekivati je da Mitsubishi iskoristi iste mehaničke platforme kao i njegovi partneri, dok će on njima podariti svoj „plug-in“ hibridni sistem.

Pored Gonove uloge kao predsjednika, tri funkcionera Nissana će se pridružiti Mitsubishi Motors odboru. Trevor Men će takođe postati glavni operativni menadžer u Mitsubishiju, dok će izvršni direktor japanske marke, Osamu Masuko, ostati na svojoj poziciji.

(NN, vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije