Novosti

Najbrži elektroautomobil izgleda kao avion bez krila (VIDEO)

Najbrži elektroautomobil izgleda kao avion bez krila (VIDEO)
Najbrži elektroautomobil izgleda kao avion bez krila (VIDEO)

Test vozilo Venturi VBB-3, koje je još 2013. bilo spremno za pokušaj obaranja svjetskog brzinskog rekorda za automobile na električni pogon, nakon trogodišnjeg odlaganja najzad je ispunilo cilj. Novi najbrži rezultat iznosi 549,43 km/h!

Kompanija Venturi trebalo je da sa prototipom VBB-3 obori svjetski rekord za elektroautomobile još u septembru 2013. Prvi pokušaj odložen je zbog nepovoljnih vremenskih uslova na isušenom slanom jezeru Bonvil u Juti. Nova odlaganja iz istog razloga uslijedila su i naredne 2014, a zatim i 2015. godine.

Najzad, polovinom septembra 2016. stekli su se svi uslovi da VBB-3 pokuša da obori rekord. Nakon obavljenog mjerenja brzine, tokom vožnje u oba smijera na stazi dugačkoj 18 km, zabilježena je prosječna brzina od 549,43 km/h, dok je VBB-3 pri jednom pokušaju razvio maksimalnu brzinu od čak 576 km/h.

Pogledajte kako je izgledalo postavljanje novog rekorda:

Venturi VBB-3 konstruisan je u saradnji sa Univerzitetom Ohajo stejt. Ideja je bila napraviti najsnažnije vozilo na svijetu koje energiju dobija iz baterija i koje će biti u stanju da razvije brzinu od 600 km/h, i tako postavi svjetski brzinski rekord.

VBB-3 iz svoja dva elektromotora izvlači monstruoznih 3.000 ks i raspolaže sa 2.800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motori se napajaju iz specijalnih LiFePO4 (Lithium iron phosphate) baterija koje se sastoje od 2.000 ćelija. Same baterije teške su oko 1.600 kg, dok je ukupna masa vozila 3.500 kg.

U kompaniji Venturi kažu da očekuju da FIA zvanično potvrdi oba najbrža rezultata, onaj prosječni, kao i maksimalnu brzinu od 576 km/h. Dodaju da postoji još prostora za unaprjeđenje vozila i da bi pod povoljnijim vremenskim uslovima automobil mogao da razvije i preko 700 km/h.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije