Novosti

Najmanji Škodin SUV stiže 2019, premijera u Ženevi

Najmanji Škodin SUV stiže 2019, premijera u Ženevi
Foto: N.N. | Najmanji Škodin SUV stiže 2019, premijera u Ženevi

Škoda će predstaviti produkcijsku verziju svog trećeg SUV/krosover modela za evropsko tržište u martu sljedeće godine.

Češki proizvođač najavio je ovaj model konceptom Vision X, koji je debitovao ove godine, takođe na ženevskom auto-salonu. Produkcijska verzija će biti predstavljena na istoj manifestaciji, ali godinu dana kasnije, saznaje AutoExpress a prenosi B92.

Riječ je o sestrinskom modelu SUV vozila Seat Arona i budućeg Volkswagena T-Cross, u takozvanom “B-krosover” segmentu u kome trenutno vlada velika konkurencija na evropskom tržištu.

U ovoj kategoriji vozila nalaze se, između ostalih, Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka X/Crossland X, pomenuta Seat Arona, FIAT 500X, Mazda CX-3, Nissan Juke i drugi.

Najmanji i za sada neimenovani Škodin SUV koristi provjerenu Volkswagenovu MQB A0 mehaničku platformu, a prema nezvaničnim informacijama imaće međuosovinsko rastojanje od 2.645 mm, i nudiće više prostora u kabini od Seat Arone i VW T-Cross.

Ponuda motora biće slična kao u pomenutim modelima VW grupe, a među njima će biti i 1.0 litarski TSI koji se već koristi u modelima Fabia i Octavia. Ovaj agregat dostupan je u dvije varijante, sa 95 ks (70 kW) i 115 ks (84 kW).

U vrhu ponude će se naći i 1.5 litarski turbo benzinski motor sa 150 “konja”. Dizel opcija će uključivati 1.6 litarski TDI motor.

Očekuje se da će Škoda, u cilju smanjenja troškova proizvodnje, novi najmanji SUV nuditi samo u verziji sa prednjim pogonom.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije