Novosti

Neizvjesna budućnost Toyote Avensis

Neizvjesna budućnost Toyote Avensis
Neizvjesna budućnost Toyote Avensis

Prodaja Avensisa u Evropi gotovo da je prepolovljena u odnosu na 2010, što može dovesti do njenog polvačenja sa ovog tržišta, smatraju analitičari.

Tradicionalni evropski kupci automobila srednje klase, kojoj pripada i Avensis, u posljednje vrijeme sve više se okreću vozilima iz drugih segmenata, kao što su krosoveri ili premijum automobili, piše B92.

Takvi trendovi su uticali da se prodaja modela srednje klase smanji sa 800.000 automobila u 2011. na prognoziranih 500.000 u 2014.

Predviđa se se da će Toyota u 2014. kupcima u Evropi isporučiti oko 29.000 Avensisa, dok se za nabavku istog modela tokom 2010. odlučilo 55.706 Evropljana.

Jedan od čelnika kompanije, Didije Leroj, izjavio je nedavno za "Autonews" da "Toyota" ne planira hidridnu verziju Avensisa, što je u suprotnosti sa namjerom ovog proizvođača da do 2020. u Evropi ponudi kupcima hibridne varijante svih ostalih modela.

Sa druge strane, Leroj je najavio da će u roku od 5-7 godina "Toyota" ipak plasirati na evropsko tržište hibridni model srednje klase. Za neke analitičare to je signal da će japanski proizvođač do kraja ove dekade ukinuti Avensis i da će njegovo mjesto u Evropi zauzeti neki drugi model.

Jedan od kandidata je Camry, koji je pretrpio neuspjeh prilikom prethodnog pokušaja prodaje na zapadnoevropskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije