Novosti

Nissan investira 9 milijardi dolara u Kinu

Nissan investira 9 milijardi dolara u Kinu
Foto: Ilustracija | Nissan investira 9 milijardi dolara u Kinu

Japanska kompanija Nissan planira da investicijom od 9 milijardi dolara dostigne proizvodnju od miliona vozila na električni pogon do 2022. godine.

Sav novac Nissan će uložiti u najveće rastuće tržište automobila na svijetu Kinu, koja je ove godine krenula u velike reforme svoje autoindustrije i forsiranje ekoloških "goriva".

Nissan je već veliki igrač na tržištu EV vozila, njegov adut Leaf EV je jedan od najtraženijih automobila na električni pogon.

Međutim, nakon nekoliko godina rasta uslijedila je stagnacija na drugom najvažnijem tržištu automobila SAD, pa Japanci ne žele da propuste šansu da uzmu još veći dio kolača u trenutku kada su električni automobili u centru pažnje.

Nakon što su najveće svjetske kompanije Volkswagen, General Motros, Honda i Toyota najavili ulaganja od skoro 100 milijardi dolara u EV program, stigao je odgovor i iz Jokohame.

Nisan je najavio 20 novim modela automobila na električni pogon do 2022. godine u Kini. Prema planu, EV vozila bi trebalo da zauzimaju 30% od cijele prodaje na kraju ovog petogodišnjeg plana, a do 2025. će i svi Infiniti modeli biti elektrifikovani.

Japanska kompanija je u Kini prisutna još od 2003. godine kada je počela saradnju sa jednim od najvećih lokalnih proizvođača Dongfeng Motor Grupom, a u saradnji sa francuskim Renaultom počeli su razvoj vozila isključivo za domaće tržište.

Kina je pooštrila zakone o zaštiti životne sredine i dozvoljenom nivou emisije štetnih čestica iz automobila, zbog čega je krajem 2017. zabranjeno više od 500 modela vozila.

To je natjeralo recimo VW da investira više od 12 milijardi dolara, a Ford najavi još 11 u narednih pet godina.

U Kini je prošle godine prodato 1,52 miliona vozila, svega 700.000 manje nego u SAD.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije