Novosti

Ništa od novog Esprita

Ništa od novog Esprita
Ništa od novog Esprita

Šef "Lotusa", Žan-Mark Gale, odbacio je mogućnost da taj proizvođač pod njegovim rukovodstvom nastavi razvoj modela Esprit, čiji je koncept još 2010. predstavio bivši prvi čovek kompanije, Deni Bahar.

Jedan od ključnih modela iz istorije "Lotusa", koji se proizvodio tokom četiri decenije, po svemu sudeći neće uskoro dobiti nasljednika.

Iako je 2010. na sajmu automobila u Parizu prikazana konceptna verzija šeste generacije Esprita, previranja unutar kompanije i odlazak Bahara sa čela Lotusa doveli su do toga da svi projekti koje je pokrenuo bivši direktor budu zamrznuti, javlja B92.

Među njima je i nesuđeni novi Lotus Esprit, koji je prvobitno trebalo da se pojavi u prodaji još 2013. Kako sada stoje stvari, od ovog modela neće biti ništa.

"Ako me pitate da li ćemo proizvoditi novi Esprit, odgovor je negativan", rekao je Gale u razgovoru za Auto Express.

"Ne želim da se fokusiram na prošlost i koncept Esprit koji je pokrenut u vreme Bahara, ali svakako ćemo iskoristiti neke tehnoogije iz tog projekta", objašnjava on.

U istom intervjuu on je negirao da će "Lotus" početi da proizvodi sopstvene motore za svoje nove modele. Umjesto toga, kompanija će nastaviti da kupuje pogonske jedinice od "Toyote", jer su se, kako kaže Gale, ti motori "pokazali kao dobri i pouzdani".

On je dodao da će se gama "Lotusa" u bliskoj budućnosti sastojati od tri modela - Elise, Exige i Evora, koji će dobiti određena unapređenja, dok je u roku 3-4 godine u planu krosover, a zatim možda i sedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije