Novosti

Nova Kia Rio

Nova Kia Rio
Nova Kia Rio

Kia je lansirala nekoliko „tizera“ novog Ria, a novajlija iz B segmenta na skečevima, počiva na predimenzioniranim točkovima, koji sigurno neće biti toliki na serijskom modelu.

Dotični dizajn predstavlja značajan iskorak u odnosu na odlazeći model, i izgleda bolje i ubjedljivije u svakom pogledu.

Novi stajling je djelo Kijinog dizajnerskih studija u Njemačkoj i Kaliforniji, s tim što je posljednju riječ dao glavni dizajnerski centar iz Namjanga u Južnoj Koreji. Nije samo eksterijer ono što je značajno unaprijeđeno, jer je temeljne modifikacije doživio i kabinski prostor, koji djeluje mnogo više premijum.

Rio je bitan model za Kiju jer je globalni bestseler kompanije, sa više od 473.000 isporuka prošle godine. Što se tehničkih detalja tiče, Kia ih nije detaljno objavila, ali ono što znamo je da je međuosovinsko rastojanje duže od aktuelnog modela (2.570 milimetara). To znači da treba očekivati više prostora, posebno za putnike na zadnjoj klupi.

Južnokorejska marka obećava najbolju praktičnost u klasi, tako da treba očekivati i veći prtljažnik, a u skladu sa vladajućim trendovima, digitalna konektivnost je ostvarena putem Android Auto i Apple CarPlay funkcija.

Povrh svega, ljubitelji Kije i ovog modela, biće zadovoljni zbog činjenice da će nova verzija biti superiornija i po pitanju upravljivosti i voznih karakteristika. Većinu „hardvera“ će dijeliti sa sestrinskim Hyundaijem i20, od kojeg će „pozajmiti“ i trocilindarski, 1,0-litarski turbo T-GDI motor sa 100 i 120 ks.

Debi je zakazan za 29. septembar na Salonu automobila u Parizu, tako da će četvrta generacija Kijinog predstavnika u B segmentu ući u proizvodnju u Evropi do kraja ove godine.

(NN, kia)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije