Novosti

Nova generacija modela Jaguar F-Type dobija električnu verziju?

Nova generacija modela Jaguar F-Type dobija električnu verziju?
Foto: N.N. | Nova generacija modela Jaguar F-Type dobija električnu verziju?

Jaguar je i zvanično ušao u "vode elektrifikacije" kada je predstavio svoj novi, potpuno električni SUV model po imenu I-Pace. Niko nije ni pomislio da će se britnaski proizvođač zaustaviti samo na jednom električnom modelu.

Naime, danas su se pojavile informacije da će nova generacija modela F-Type imati i svoju potpuno električnu varijantu. Međutim, taj model je još uvijek godinama udaljen od zvaničnog predstavljanja.

Iako je Jaguarov sportski automobil na tržištu već šest godina, njegova zamjena neće se pojaviti u skorije vrijeme. Naime, šef dizajna britanskog proizvođača, Ijan Kalum, naveo je da će se trenutna generacija modela F-Type na tržištu zadržati nešto duže od drugih automobila, ali da ga svakako čekaju promjene u budućnosti.

Kakva će sudbina ovog modela biti, trenutno je samo predmet spekulacija. Prošlog mjeseca se pojavio izvještaj u kojem se navodi da JLR radi na tome da postigne dogovor sa kompanijom BMW koji bi se ticao toga da bavarski proizvođač snabdijeva britanski brend twin-turbo V8 agregatima zapremine 4,4 litara koji će biti zamjena za trenutni petolitarski V8 agregat sa kompresorom.

Agregat bavarskog proizvođača automobila bi (naravno, ako dogovor bude postignut) prije svega trebalo da se nađe u novoj generaciji modela F-Type, a nakon toga i u ostalim modelima iz game kompanije JLR kao što su Jaguar XJ, Range Rover i Range Rover Sport.

Ako se ovako nešto zaista desi, onda to ne bi bilo prvi put u istoriji. Naime, Druga generacija modela Range Rover koja se proizvodila u periodu između 1994. i 2002. godine se prodavala i sa šestocilindarskim dizel agregatom čiji je konstruktor BMW, dok se u trećoj generaciji istog modela do 2006. godine nalazio i BMW-ov V8 agregat zapremine 4,4 litara.

U svakom slučaju, najveće šanse su da će se i nova generacija modela F-Type prodavati sa Ingenium četovorocilindarskim agregatima kompanije JLR, dok bi V8 agregat kompanije BMW mogao da se nađe u modelu F-Type koji će biti na vrhu ponude.

Takođe, kreiranje potpuno električne verzije ovog modela bi Jaguaru dalo automobil koji bi mogao biti direktan konkurent najavljenom Teslinom Roadster modelu, isto kao što je i I-Pace model rival Teslinom Modelu X.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije