Novosti

Nova švedska zvijer na točkovima

Nova švedska zvijer na točkovima
Nova švedska zvijer na točkovima

ŽENEVA - "Koenigsegg" je na sajmu u Ženevi predstavio hibridni "Plug-In" superautomobil regera sa više od 1.500 "konja", koji prijeti da zasjeni model One:1 sa prošlogodišnjeg salona.

Švedski proizvođač se ponovo poigrava sa zakonima fizike. Pošto je 2014. u Ženevi imao premijeru sa modelom One:1 koji proizvodi 1.360 KS, ove godine publici predstavlja automobil čija snaga, prema riječima ljudi iz kompanije, prelazi 1.500 konjskih snaga, a maksimalni obrtni moment iznosi više od 2.000 Nm.

Model regera, kome je "Koenigsegg" dao nadimak "Mega automobil" (Megacar), za pogon koristi 5.0 litarski V8 benzinski motor i tri elektromotora, prenosi B92.

Po jedan električni motor smješten je u zadnje točkove, a treći je povezan sa radilicom. U električnom modu, automobil može da pređe do 65 km.

Elektromotori se napajaju iz baterija kapaciteta 9,27 kWh, a uprkos njihovoj dodatnoj težini od 115 kg masa automobila bez radnih tečnosti iznosi 1.420 kg, a sa punim rezervoarom goriva i drugim radnim fluidima dostiže 1.628 kg.

U proizvodnji pogonskih baterija i električnih kompnenti učestvovala je hrvatska kompanija "Rimac", koja je 2011. projektovala električni superautomobil - Concept One, dok je izduvni sistem od titanijuma izradila slovenačka frima "Akrapovič".

Umjesto klasičnog prenosnog sistema, sa više brzina, regera praktično ima samo jedan stepen prenosa, a preliminari testovi pokazali su da automobil od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 sekunde, dok mu za je ubrzanje 150-250 km/h potrebno 3,2 sekunde.

"Koenigsegg" tvrdi da regera iz stanja mirovanja do 400 km/h ubrzava za nevjerovatnih 20 sekundi. Podatak od maksimalnoj brzini nije saopšten, ali prethodne performanse otkrivaju da regera može da juri i preko 400 na sat.

Švedska kompanija je najavila proizvodnju 80 primjeraka. Svaki automobil biće ručno napravljen i prodavaće se po cijeni od oko 1,7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije