Novosti

Nova vrsta čelika za čvršće automobile

Nova vrsta čelika za čvršće automobile
Nova vrsta čelika za čvršće automobile

LUKSEMBURG/PARIZ - Najveći svjetski proizvođač čelika, Arselor Mital (Arcelor Mittal), počeo je proizvodnju nove vrste čelika vrlo visoke čvrstoće koji će se koristiti u automobilskoj industriji, a prvi automobili za koje će biti upotrebljena ova treća generacija čelika pojaviće se 2016. godine, saopšteno je iz te kompanije.

Novi materijal u potpunosti odgovara zahtjevima u pogledu emisije ugljen-dioksida i snažno povećava bezbjednost vozila, piše francuski list Eko.

Razvoj novog proizvoda ova kompanija je započela na kraju prošle godine, a prva probna primjena na automobilima izvršena je početkom 2014. Kompletan proces istraživanja trajaće tri godine, tako da će se prvi proizvodni lanci sa naprednom vrstom čelika pojaviti 2016. godine.

Proizvodnja ove nove vrste čelika "HF1050" započela je u proizvodnim centrima u Belgiji, u Gentu i Liježu, a planirana je i proizvodnja u Sjevernoj Americi, potom i u Brazilu i Kini, kako bi se zadovoljila globalna tražnja  automobilske industrije.

Arselor Mital, koji raspolaže sa 11 istraživačkih centara u kojima radi 1.300 ljudi, za novi projekat izdvojio je oko 200 miliona evra u 2013. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije