Novosti

Novi Peugeot 5008 sa sedam sjedišta (FOTO)

Novi Peugeot 5008 sa sedam sjedišta (FOTO)
Novi Peugeot 5008 sa sedam sjedišta (FOTO)

Sedam godina nakon lansiranja prve generacije modela 5008, francuski proizvođač predstavio je nasljednika ovog vozila. I dok je prethodnik bio MPV sa primjesama krosovera, novi 5008 je klasični SUV.

Peugeot 5008 je na prelazu iz jedne u drugu generaciju doživio sličnu metarmofozu kao i novi 3008, koji je prikazan u maju 2016. Odluka da se tržištu ponude funkcionalniji automobili, koji mogu da se voze i izvan urbanih sredina i asfaltiranih puteva, posljedica je rastuće popularnosti SUV/krosover modela, kako u Evropi tako i u drugim regionima širom svijeta.

Dizajn 5008-ice nadovezuje se na aktuelnu porodicu Peugeot modela, prije svega na SUV/krosover vozila francuskog proizvođača.

Unutrašnjost takođe nije nepoznanica, s obzirom da je u pitanju druga generacija takozvanog i-Cockpita, koja je debitovala na 3008-ici. Kokpit je vizuelno orijentisan više prema vozaču, sa izdignutom instrument tablom u koju se gleda preko vrha volana, kako bi onaj koji sjedi za upravljačem što manje spuštao pogled sa puta ispred sebe.

Najveća novina je uvođenje velikog 12,3 inčnog digitalnog displeja umjesto klasičnih analognih instrumenata. Izgled ekrana moguće je prilagoditi ukusima i potrebama vozača.

Druga značajna promena u odnosu na prvobitni i-Cockpit iz 2012. je pomeranje touchscreena multimedijalnog sistema na vrh centralne konzole, iznad središnjih ventilacionih otvora. Navigacija se može koristiti i na ovom, osmoinčnom displeju, a Peugeot tvrdi da je poboljšao odziv na dodir prsta prilikom zadavanja komandi.

Novi i-Cockpit, poput prethodnika, karakteriše manji broj konvencionalnih dugmića, koji su pretrpeli redizajn u odnosu na aktuelnu verziju. Volan je takođe restilizovan tako što je "zasječen" i na gornjem dijelu, kako bi se obezbijedila bolja preglednost instrument table, s obzirom da je jedna od glavnih primjedbi vozača bila da im obruč upravljača zaklanja instrumente.

Novi 5008 postavljen je na modularnu EMP2 mehaničku platformu PSA grupacije. Automobil je čak 16,5 cm duži i 11 cm širi od prethodne verzije.

Kabina je projektovana za smještaj do 7 osoba, pri čemu su sjedišta u drugom i trećem redu međusobno razdvojena i mogu se obarati nezavisno jedno od drugog. Peugeot je želeo da, čak i konfiguraciji sa svih sedam podignutih naslona, korisnici raspolažu sa dovoljnim prtljažnim prostorom za duža putovanja. Kada se u automobilu prevozi 7 putnika, zapremina prtljažnika iznosi 640 litara.

Obaranjem zadnja dva sedišta, zapremina raste na čak 1.060 l. Kada se uz to preklopi i naslon suvozačevog sedišta, u novoj 5008-ici mogu se prevoziti predmeti dužine do 3,2 m.

U početku, paleta motora obuhvataće dva benzinca i četiri dizelaša. Osnovnu benzinsku verziju pogoni trocilindarski 1.2 PureTech agregat sa 130 ks, uparen sa šestobrzinskim manulenim ili opcionim automatskim menjačem sa istim brojem prenosnih stepeni.

Snažniji, četvorocilindarski 1.6 PureTech isporučuje 165 ks i dolazi isključivo sa šestostepenim automatikom.

Oni koji se odluče za dizel verziju, mogu da računaju na 1.6 BlueHDI, koji je dostupan u verzijama sa 100 i 120 ks. Slabiji dizelaš povezan je sa petobrzinskim manuelnim menjačem, dok se snažniji motor može naručiti kako sa manuelnim, tako i sa opcionim automatskim menjačem - oba imaju 6 stepeni prenosa.

Kupci koji žele potentnije dizel motore, imaju na raspolaganju 2.0 BlueHDI, u opcijama sa 150 i 180 ks. Izbor mjenjača isti je kao kod 1.6 verzije sa 120 "konja".

Bez obzira o kom motoru je reč, Peugeot nudi isključivo varijantu sa prednjim pogonom, bez opcije 4x4. Ipak, za one koji žele da 5008-icom prođu zahtjevnijim terenima, tu je opcioni Advanced Grip Control sistem sa 5 predefinisanih modova vožnje: Normal, Snow, Mud, Sand i ESP Off.

Peugeot je saopštio da će sve verzije nove generacije modela 5008 standardno biti opremljene širokom paletom sistema asistencije. Vozaču je na raspolaganju sistem koji ga upozorava na rizik od frontalnog udara u prepreku - bez obzira da li se radi o drugom vozilu ili o pješaku - koji automatski aktivira kočnicu kako bi se izbegla nesreća u slučaju procjene da je sudar neizbežan.

Osim toga, na raspolaganju je i sistem upozorenja na neželjeno napuštanje saobraćajne trake, koji je u stanju da automatski koriguje putanju i zadrži vozilo u traci kojom se kreće.

Deo standardne opreme biće i sistem za automatsko uključivanje/isključivanje dugih svetala, tehnologija koja upozorava vozača na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu, kao i sistem za "čitanje" saobraćajnih znakova.

Novi Peugeot 5008 imaće svetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu, u prvoj polovini oktobra, a početak prodaje najavljen je za proleće 2017.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije