Novosti

Predstavljen novi dizajn Mercedes-Benz SL

Predstavljen novi dizajn Mercedes-Benz SL
Predstavljen novi dizajn Mercedes-Benz SL

Iako njegovo ime sugeriše da se radi o sportskom i laganom automobilu (SL stoji za Sport i Leicht), ne bismo baš bili sasvim u pravu kada bi novi Mercedes-Benz SL opisali tim riječima.

On je odavno postao luksuzni auto za dvoje kojem nije mjesto na trkaćoj stazi već na suncem okupanim cestama Kalifornije. Nije ni čudo da je redizajnirani model predstavljen upravo na auto sajmu u Los Angelesu.

Ovdje se ne radi o klasičnom "peglanju bora" koje je uobičajeno nakon što automobil nekoliko godina provede na tržištu, već o svojevrsnom priznanju iz Mercedesa da aktuelna generacija modela SL nije bila najsjajnija zvijezda njemačke kompanije, kada je riječ o izgledu. To se neročito odnosi na prednji dio oko kojeg je bilo najviše posla prilikom redizajniranja.

Rezultat je više nego zadovoljavajući i definitivno se radi o poboljšanju, što je veliki uspjeh budući da nakon redizajna automobili često izgledaju neskladno. Ovdje to nije slučaj iako je zadnji dio osim blagih promjena na svjetlima ostao jednak. Još jedna novost su dvije boje – Brilliant Blue i Designo Selenite Grey Magno, kao i niz novih felni.

Budući da je Mercedes-Benz SL automobil koji se mora besprijekorno uklopiti u životni stil bogatog individualca koji traži sva moguća tehnološka dostignuća modernog svijeta, u ponudi je niz opreme kao što je Magic Sky Control, potpuna integracija s pametnim telefonima i audio sustav Bang & Olufsen BeoSound s 12 zvučnika, dok se sklopivi tvrdi krov sada može podizati pri brzinama do 40 km/h.

Za sigurnost putnika brineu se automatsko kočenje, autonomni mod za vožnju autoputem, sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, pomoć pri parkiranju i tako dalje.

Najveća novost u kabini je mjenjač s devet stepeni, a dogodile su se i određene promjene u ponudi modela. Tako je SL400 sada postao SL450, a njegov je 3,0-litreni V6 motor s dva turbopunjača osnažen s 329 KS na 362 KS, što je rezultiralo poboljšanim vremenom za hvatanje stotke s 5,1 na 4,9 sekundi.

449 KS snažan 4,7-litreni V8 s dva turbopunjača u SL550 također je uparen s novim mjenjačem, no sami motor nije pretrpio promjene kao ni AMG modeli SL63 s 577 KS i SL65 sa 621 KS, čiji su 7-stupanjski Speedshift automatski mjenjači sada podešeni za brže prolaske kroz stupnjeve.

(NN, automobili.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije