Novosti

Novi model škode zvaće se rapid

Novi model škode zvaće se rapid
Novi model škode zvaće se rapid

PRAG - Novi model kompaktne limuzine češkog proizvođača automobila "Škoda auto" za evropsko tržište zvaće se rapid, rekao je novinarima predsjednik upravnog odbora kompanije Vinfrid Valand uoči otvaranja salona automobila u Pekingu.

Prema ranijim informacijama, firma planira da u junu prestane sa proizvodnjom modela oktavija tur, da bi umjesto njega na jesen mogla da počne izrada nove kompaktne limuzine.

Novi model, koji su mediji još ranije nazivali rapid, trebalo bi da se izrađuje u više varijanti karoserije. Kompaktna limuzina veličine između fabije i oktavije imaće nižu cijenu od glavnog "Škodinog" modela oktavija.

Serijska proizvodnja rapida odvijaće se u glavnoj "Škodinoj" fabrici u Mladoj Boleslavi, zajedno sa seatom toledo. Direktor tehničkog razvoja Ekhard Šolc je u razgovoru za ČTK rekao da će se, po dostizanju punog kapaciteta, proizvodnja nove porodice modela kretati oko 150.000 vozila godišnje.

Rapid se već proizvodi u Indiji, ali će se njegova evropska varijanta razlikovati. S proizvodnjom novog modela "Škoda" računa i u Kini i Rusiji.

Naziv rapid fabrika je koristila za svoje modele još ranije - prvi put polovinom tridesetih, a drugi put osamdesetih godina prošlog vijeka. "Škoda" je isto postupila i kod modela felicija i oktavija, kojima su dali imena s kraja pedesetih godina.

"Škoda" priprema nove modele jer ima cilj da 2018. godine dostigne prodaju od oko milion i po vozila godišnje. Zbog toga je prošle godine počela prodaju gradskog vozila sitigou, a planira i da uvede treću generaciju oktavije.

Vodeći češki proizvođač automobila prošle godine je povećao konsolidovanu dobit za 82 odsto, na 16,1 milijardu kruna (640 miliona evra). Promet je povećan 15 odsto, na 252,6 milijardi kruna. Firma je prošle godine prodala rekordnih 875.000 vozila, 15 odsto više nego prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije