Novosti

Novi udarac za Audi: Stopirana prodaja benzinaca

Novi udarac za Audi: Stopirana prodaja benzinaca
Foto: Ilustracija | Novi udarac za Audi: Stopirana prodaja benzinaca

Benzinske verzije modela A4 i A5, kao i njihove S verzije će najmanje dva mjeseca biti nedostupne na tržištu.

Kako piše australski Motoring, njemački je premium proizvođač prisiljen zaustaviti prodaju benzinskih 2.0 TFSI izvedbi modela A4 i A5, i to zbog činjenice da ne mogu postići deklarisanu potrošnju goriva. U Audiju kažu kako implementacija mild-hybrid sistema, umjesto da smanjuje, u praksi povećava potrošnju, i to za oko 0,2 l/100 km u odnosu na NEDC standard.

"Ima sistem mild-hybrida koji mjenja potrošnju za 0.2 do 0.3 l/100 km. Toliko je lošija potrošnja. Sistem djelomičnog hibrida ne funkcioniše u testnom ciklusu. Kao korisnik ćete doživjeti efekt i prednosti. Lošiji su rezultati u laboratoriju, ali bolji na cesti“, rekao je portparol Audija.

Nešto drugačije je u slučaju modela S4 i S5 kod kojih promjene softvera 3.0 V6 turbo dolaze navodno kako bi izgladile krivulje isporuke snage i momenta u Automatic i Comfort modovima rada, a poboljšale odziv u Dynamic modu. Nažalost, nakon tih modifikacija motor ima veću potrošnju od deklarisane.

U Audiju kažu kako će cijeli proces odobravanja modifikacija i pripreme novih promo materijala trajati do dva mjeseca. Zato će prodaja spornih verzija biti do daljnjeg obustavljena u 27 evropskih zemalja.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije