Novosti

Novo lice Octavie (VIDEO)

Novo lice Octavie (VIDEO)
Novo lice Octavie (VIDEO)

Tri i po godine nakon lansiranja treće generacije, Škoda je restilizovala svoj najvažniji i najprodavaniji model.

Češki proizvođač u martu je objavio da je prodaja modela Octavia u protekle dvije decenije premašila 5 miliona vozila, dok je samo za posljednje tri godine kupcima širom svijeta isporučeno 1.000.000 automobila. Ovi brojevi najbolje govore o značaju koji Octavia ima za poslovanje Škode.

Kako bi model ostao konkurentan i u narednih 3-4 godine, do dolaska sljedeće generacije, i da bi narudžbine nastavile da stižu nesmanjenim tempom, na automobilu su izvršene manje stiske korekcije i unaprjeđenja.

Za razliku od nekih drugih brendova iz VW grupacije, kojoj pripada i Škoda, na čijim modelima je teško uočiti razliku između stare i restilizovane verzije, ovdje se već na prvi pogled promjene jasno vide.

Vjerovatno najviše kontroverzi među ljubiteljima modela Octavia izazvaće novi farovi. Škoda je odlučila da svaki od farova podijeli na dvije cjeline, različitih, nepravilnih oblika, pa automobili sada ima primjetno drugačiji vizuelni "karakter".

Promijenjena je i maska hladnjaka, koja se direktno nadovezuje na svjetlosne grupe, a jezičak haube na kome je Škodin amblem, nešto je veći i naglašeniji.

Sa druge strane, razlike na zadnjem dijelu vozila su minimalne i svode se na manje intervencije na stop svjetlima.

Dimenzije automobila ostale su nepromijenjene, baš kao i zapremina prtljažnika koja iznosi od 590 litara sa uspravljenim zadnjim sjedištima, pa do 1.580 l sa preklopljenim naslonima.

Restilizovana je i karavan verzija - Octavia Combi, a jedna od novina je opcioni električni mehanizam otvaranja prtljažnika.

U unutrašnosti, Škoda je unaprijedila multimedijalni sistem, koji u najvišem paketu opreme ima veliki ekran dijagonale 9,2 inča.

Poboljšani su i sistemi asistencije, pa je tako Front Assist tehnologija koja ima za cilj da spriječi sudare pri manjim brzinama dopunjena sistemom za detekciju pješaka na putu. Osim toga, sistem za pomoć prilikom parkiranja je dodatno je optimizovan. Zahvaljujući zadnjem radaru, sistemi kao što su Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert garantuju bezbjednije manevrisanje prilikom promjene vozne trake i pomažu prilikom isparkiravanja u rikverc.

Škoda je unaprijedila i Simply Clever funkcije, pa je tako automobilski "ključ" moguće programirati prema potrebama različitih korisnika - pri čemu on pamti određena podešavanja vozila u zavisnosti od toga ko koristi automobil u datom trenutku, a dostupna je i funkcija grijanja volana.

Kada se početkom 2017. nađe u prodaji, nova Octavia biće dostupna sa pet benzinskih i četiri dizel motora, zapremine 1.0 do 2.0 litara i u rasponu snaga od 86 ks (63 kW) do 184 ks (135 kW).

Iako su u većini verzija standardni manuelni menjači, kod gotovo svih mogu se opciono naručiti automatizovani DSG mjenjači sa duplim kvačilom, sa 6 ili 7 stepeni prenosa. Modeli sa 1.8 TSI i 2.0 TDI motorima dostupni su i sa 4x4 pogonom.

Škoda Octavia u ponudi ima i opcioni Dynamic Chassis Control (DCC) sistem koji omogućava podešavanje ogibljenja automobila. Na raspolaganju su tri moda: Comfort, Normal i Sport. Kupcima je na raspolaganju i veliki izbor alu felni, promjera od 16 do 18 inča.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije