Novosti

Od početka 2019. godine japanski auti bez carine u EU

Od početka 2019. godine japanski auti bez carine u EU
Foto: N.N. | Od početka 2019. godine japanski auti bez carine u EU

Evropska unija i Japan potpisali su trgovački sporazum koji ukida carinu od deset posto na uvoz japanskih vozila i tri posto na većinu automobilskih dijelova i komponenti

Nakon uvođenja ovih novih propisa japanski proizvođači sigurno će povećati prodaju u Evropi, gdje već godinama zaostaju za evropskim markama, što je bilo neminovno zbog osjetne razlike u cjeni uzrokovane dodatnim nametima. Tako bi na osnovi novog sporazuma trebali profitirati Toyota, Nissan, Suzuki, Mazda i Honda.

Zanimljivo je da je tržišni udio Toyote u EU, u prvome polugodištu ove godine iznosio 4,7 odsto, Nissana 3,3 odsto, a Honde 0,9 odsto, s tim da je bitno naglasiti da sve tri ove marke imaju svoje fabrike u Evropi. Ovaj trgovački sporazum je tako stvorio najveću svjetsku slobodnu ekonomsku regiju, a dolazi usred aktuelnih strepnji da će trgovački rat između Amerike i Kine smanjiti ulogu slobodne trgovine u globalnom ekonomskom poretku.

Japanski dobavljači komponenti i dijelova za automobile kao što su Denso, Aisin Seiki i JTEKT također imaju koristi od ovog sporazuma i pada troškova od 3 odsto na cijenu auto dijelova.

Ovaj sporazum između Japana i EU-a također je znak globalnih promjena jer je Trumpova administracija distancirala Ameriku od tradicionalnih saveznika, poput EU-a, NATO-a i Kanade.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije